Főoldal
  

Gyönyörű tájakkal és mesés néprajzi kiállításokkal várja Önt a dödölle és az ízes gibanica hazája, az Őrség!

A betelepített székelyek, besenyők, valamint az itt élő őslakos magyarok feladata az volt, hogy védelmezzék az erdős vidéken húzódó határt.

A térség pár házból álló falvai a Szala-patak vidékén és a Kerka középső völgyszakaszán helyezkednek el. Az Őrségi Nemzeti Park két tájegységből, az Őrségből és a Vendvidékből áll.

A hat kilométeres tanösvény a Belső-Őrség három faluján, Veleméren, Gödörházán és Magyarszombatfán vezeti végig az idelátogatót. A túra a veleméri buszfordulótól indul, így azok is könnyen megközelíthetik, akik nem autóval érkeznek. A könnyebb tájékozódást sárgaliliomot ábrázoló nyilak segítik. A csodaszép növényritkaságot Carolus Clusius németalföldi botanikus írta le először. A tanösvényen a természeti értékek mellett a hely kultúrtörténeti és építészeti érdekességeit is megismerheti.

Az útvonal mentén eljuthat a középkori Szentháromság-templomig, de az egykori kisparaszti gazdálkodás eszközeit, a Szentgyörgyvölgyi-patak állatvilágát, a láprétek növényeit, a magyarszombatfai fazekasházat és a gödörházi haranglábat is megcsodálhatja.

Őriszentpéter

Az Őrség történetét és néprajzát ismerheti meg az Őrségi Kiállítóhelyen. A gyűjteményben a mindennapi használati tárgyak mellett házi szőttesek, mennyaszonyi láda és a század eleji őrség népviselet darabjai is megtalálhatók.A népi építészettel a Kovácsszer 45. szám alatt ismerkedhetnek meg, ha betért a vert falú, kívül faoszlopos tornáccal bővített épületbe.

Szalafő

A hét halomra épült település legfőbb látványossága a letűnt időknek emléket állító szabadtéri falumúzeum.

A településtől nem  messze fekszik a Feket-tó, ez a szigorúan védett tőzegmohaláp. A legenda szerint egykor egy templom állt itt, amit Isten elsüllyesztett, és a mostani tavat fakasztotta a helyén.

Ispánk

Régen a Lugos-patak mentén húzódott az országhatár. Ennek volt az őrhelye a település, melynek eredeti neve Ispánszállás volt, hiszen egykor az Őrség közügyeivel foglalkozó összes ispán itt lakott. Az Őrség legkisebb falujának nevezetesssége a Béke liget és a bejáratánál álló faragott kapu.

  

BajcsikNori

Közalkalmazott vagyok, hobbi szinten foglalkozom lakberendezéssel.

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció