Főoldal
  

Az ázsiai ország említésekor sok európai csak a maharadzsákra és a Tádzs Mahalra gondol. Mások a fűszeres falatok ízét érzik szájukban.

Az egykoron a brit korona ékeként emlegetett, egy milliárd lakost számláló Indiában egész Ázsia és a mesés Kelet minden varázsa és illata érződik. A két nagy világvallást követő népesség ápolja a saját ősi és a brit uralom hagyományait, ugyanakkor átveszi a modern idők vívmányait, ugyanakkor átveszi a modern idők vívmányait. Méretével, hangzavarával, változatos tájaival is lenyűgöző ez a hatalmas ország. Észak-, Dél-, Kelet- és Nyugat_India - mindegyik más élmény. Közel harminc helyszín - köztük a Himalája - a természeti, illetve kulturális világörökség része.

India sokszínűsége az ételekben is megmutatkozik. A vallási előírások és a földrajzi fekvés nagy mértékben befolyásolják az étkezési szokásokat. Délen, ahol az illatos, hosszú szemű basmati rizs terem, a csirkét és a csípős mártásokat kedvelik. Keleten inkább a fűszeres, zöldséges fogásokat fogyasztják, kókusztejjel és citromfűvel ízesítve. Aki életében először jár vendégségben egy indiai családnál, el lesz ragadtatva. A háziasszony mindent elébe tálal, amit csak a helyi konyhaművészet kínál: töltött tésztatáskát, csirkét lencsével, zöldséges rizst, olajban sült tojást, édes pisztácia- és mandulgolyót.

Üdítő gyümölcsök: a keleti gyümölcsök királyának tartott mangó mellett Indiában a papaját is kedvelik. Lédús, sárgás vagy pirosas húsának íze a sárgadinnyére emlékeztet.

Tipikus helyi fűszerek: a garam masala fahéjat, babért, római köményt, koriandert, kardamomot, borsot, szegfűszeget és szerecsendió-virágot tartalmazó, pörkölés után megőrölt keverék. Híres a madarasi curry is.

Hűsítő lasszi: 2 rész joghurtot 1 rész vízzel hígítanak, majd sóval és fűszerekkel vagy rózsavízzel és cukorral ízesítik. Az édes lassziba mangósűrítményt is keverhetnek.

Étlapszótár

appam: palacsinta rizslisztből, kókusztejből

csapati: platnin sült kovásztalan, korpás búzakenyér

naan: a csapatinál nagyobb lepénykenyér (mindkettő evőeszközt is helyettesít)

puri: olajban sült korpás búzakenyér

sahdzsahani biriani: fűszeres, sáfrányos rizs bárányhússal Dzsahán sah módra (ő építette a Tádzs Mahalt)

  

Zsurnaliszta

Újságíró vagyok, minden érdekel ami a Nagyvilágban történik.

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció