Főoldal
  

idilli tengerpartok, reneszánsz kikötővárosok, hangulatos halászfalvak és ínycsiklandó ízek csábítják a turistákat Horvátországba.

Nyaralás a családdal? Hosszú hétvége a barátokkal? Búvárkodás? Kirándulás a nemzeti parkokban?

Horvátországban mindenki megtalálhatja a neki tetsző helyszínt, programot. A mediterrán konyha, a számtalan sziget, a fjordok csipkézte, sziklás partvidék sok meglepetést tartogatnak.

A magyarok főleg az Isztria-félszigetet és Dalmáciát látogatják. A szárazföldi nyaralóhelyek mellett népszerűek a Kvarner-öbölben és a dalmát partok előtt fekvő szigetek is.

Hvar, az Adria legnapfényesebb szigete, már a kőkorszakban lakott hely volt. A görögök után rómaiak és velenceiek is meghódították. A rövid napóleoni megszállást követően 1918-ig az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott. A hajdani erdő borította földdarabot ma szőlők, olajfaligetek, gyümölcsösök, levendula- és rozmaringmezők foglalják el. Szélmentes klímája szinte egyedülálló az Adria medencéjében. Ismeretlen a fagy és a köd, eső szinte hónapokig nem esik. A természet szerelmesei kellemes túrákat tehetnek az öblöket védelmező hegyekben. A kultúrtörténeti nevezetességek, a középkori templomok, a színház, a csodálatos paloták és a múzeumok pedig a kultúra iránt érdeklődőknek nyújtanak élményteli kikapcsolódást.

A világörökség részét képező preci Euphrasius-bazilika egyik mozaikja kora keresztény szimbólumként halat ábrázol. A hal természetesen a mai étlapokról sem hiányzik.

A konobákban (fogadókban) a saját bor és a házi sonka meg a kenyér mellé helyi étkeket tálalnak. A zöldséges egytálételt, a pörköltet vagy az olasz hatást mutató tésztát maga a fogadós főzi. Halételt, roston sült és rántott húst inkább éttermekben lehet rendelni.

Szilvapálinka és tüzes borok. A sljivovicát öreg szilvafák terméséből nagy hordóban 3 hónapig erjesztik, és kétszer desztillálják. Ezután kisebb hordóban egy évig érlelik, majd válogatott friss szilvát adnak hozzá, és további 5 évig állni hagyják. Isztria és Korcula a fehérborokról (malvazija, posip), Hvar és a Peljesac félsziget a vörösekről (teran, dingac) híres.

Étlapszótár

brudet (brujet): többféle tenegri halból főzött étel

Crni rizoto: tintahallal festett rizottó

Istarska supa: enyhén felmelegített vörösborhoz (teran) olívaolajat, cukrot, borsot és pirítóst adnak; bukaletából (agyatálból) kanalazzák

Pljeskavica: roston sült lapos fasírt

Paski sir: juhsajt Pag szigetéről

Prsut: szárított sonka (előételnek)

  

Zsurnaliszta

Újságíró vagyok, minden érdekel ami a Nagyvilágban történik.

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció