Főoldal
  

Kultúra, szórakozás, napfény, remek ételek.

Pezsgő éjszakai életre és a helyiek vendégszeretetére egyaránt számíthat az utazó Görögországban. Az Égei-tenger egyik gyöngyszemén, Szantorinin minden kék-fehérben pompázik. A főváros, Fira előtt horgonyt vető tengerjáró hajók utasainak nem kis feladat megközelíteni a félhold alakú sziget fővárosát, amely a tengerszint felett 300 méterrel, egy vulkáni kráter peremére épült. Csak gyalog, kötélvasúton vagy öszvérháton lehet feljutni a magasba. Szantorini legizgalmasabb strandja a vörös homokjáról ismert, meredek hegyoldallal övezett Vörös-part. A vulknkitörés által elpusztított Akrotiri feltárt romjaitól nem messze található, és néhány perces sétával érhető el.

Az sem fog csalódni, aki a többi görög szigetet - például Rodoszt, Korfut vagy Krétát - választja üdülése helyszínéül. Ha mód van rá, a szárazföldön akár egy kirándulás erejéig is érdemes ellátogatni Athénba, és felkeresni az ókor lenyűgöző emlékeit: az Akropoliszt és a Zeusz-templomot.

Északon pedig érdemes meglátogatni a Meteorákat. Hatalmas sziklákra épített monostorok, némelyikben még ma is élnek monkok.

A görög konyha ízei: A görögök igen változatosan készítik a marha- és a birkahúst. A sok friss bazsalikom és oregánó mellett előszeretettel használnak koriandert. Kedvelt továbbá a kömény, a fahéj, valamint az olajbogyó is.

Kedvelt ebéd utáni édesség a mézben eltett pisztácia. Olyan tömény, hogy 1-2 kiskanálnyi bőven elég belőle.

Étlapszótár

Dolmadesz: fűszeres darált hússal vagy rizzsel töltött, vízben kifőzött szőlőlevél.

Maridesz: olajban ropogósra sütött szardella, fejével-farkával együtt eszik

Szpanakopita: spenótos rétes

Sztifado: párolt marha- vagy borjúhús; tűzálló edényben, paradicsommal, sok gyöngyhagymával, fokhagymával, olajjal és vörösborral készítik

Szuvlaki: kockára vágott, erősen fűszerezett birkahús, roston megsütve

Ouzo: ánizsízű törkölypálinka. Vízzel higítva tejszerűen fehér lesz.

Kvumkvatlikőr: Korfun termő vadnarancsból készítik.

  

Zsurnaliszta

Újságíró vagyok, minden érdekel ami a Nagyvilágban történik.

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció