Főoldal
  

A Cézanne, Renoir, van Gogh, Picasso festményeiről ismerős tájon kakukkfű, rozmaring és levendula fűszeres illata érződik a levegőben.

A P.A.C.A. nem egy színes folt Dél_Franciaország térképén, hanem a Provance - Alpes - Cote d'Azur régió nevének rövidítése.

Provance szívében, a szökökútairól, palotáiról és platánfás korzójáról híres Aix-ben alkotott Cézanne, itt található a Vasary - múzeum és -alaptívány.

Aix-ben ódon, de kényelmes hotelekben, a környéken pedig farmházakban szállhat meg, ahol a gazda együtt étkezik a vendégekkel. Mindenfelé találhat jól felszerelt kempingeket, így a Verdon folyó kanyonjábann is. A vadregényes sziklaszurdok a hegymászók és a vídvízi evezősök paradicsoma.

Dél felé haladva a levendulamezőket zöldellő olajfák, pálmák, sőt bambuszligetek váltják fel. Camargue rezervátumában vadlovak élnek, Hyéres határában flamingóktól rózsaszín a lagúna. A kikötőből komp visz át Porquerolle-ra. Az aprócska szigeten csak gyalogosan vagy biciklivel lehet közlekedni.

Sanary - sur - Mer kikötőjében kora reggel hajójukról árulják a friss fogást a halászok a bouillabaisse-hez. Ezt a hallevest és a bandoli borokat mindenképpen meg kell kostólni!

Egy kis szótár

Aioli: majonéz sok fokhagymával, tojássárgájával és olívaolajjal

Brouillade de truffes: omlett frissen ráreszelt szarvasgombával

Ratatouille: gazdagon fűszerezett egytálétel padlizsánból, paprikából, paradicsomból, hagymából, cukkiniből

Tapenade: filézett szardellás, fekete olíva- és kapribogyós krém (kenyérre kenve előétel)

Calisson: aix-i édesség, Provance 15. századi uralkodója, Jó René készítette először mandulából, mézből, narancsból és dinnyeszirupos cukoröntetből, amikor el akarta nyerni egy hölgy kegyeit.

  

Zsurnaliszta

Újságíró vagyok, minden érdekel ami a Nagyvilágban történik.

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció