Főoldal
  

Nemzetközi Gyermeknapot világszerte tartanak, bár a legtöbb országban június 1-én köszöntik az apróságokat (ezt a dátumot 1925-ben, a genfi Gyermekjóléti Konferencián jelölték ki).

 

Az első ünnepet 1920-ban rendezték Törökországban, s csak jóval később, 1954-ben tett javaslatot az ENSZ közgyűlése az Egyetemes Gyermeknapra, melynek célja, a világ gyermekeinek testvériségéről történő megemlékezés, a kölcsönös megértés, és a gyermekek jólétéért folytatott szakadatlan küzdelem. Ekkor javasolták a kormányoknak azt is, hogy jelöljék ki az országuk számára leginkább megfelelő dátumot a kicsik köszöntésére!

Magyarországon mai formájában – május utolsó vasárnapján - 1950 óta ünneplik a Gyermeknapot, de a hagyomány ennél is régebbi, 1931-ben kezdődött, és akkoriban egy egész héten át tartott a legkisebbek fesztiválja!

Németország

A hidegháború idején Nyugat- és Kelet- Németországban másként ünnepelték a gyermeknapot. Míg keleten a nemzetközlieg elfogadott Június 1 volt gyermeknap dátuma, addig nyugaton Szeptember 20-án tartották az ünnepet.

Lengyelország

Hazánkkal ellentétben Lengyelországban Június 1 a Gyermeknap hivatalos dátuma, 1952 óta van jelen az ünnep az ország életében.

Keleten a Nemzetközi Gyermeknaphoz csatlakoztak és június 1-jén ünnepelték, nyugoaton a Gyermek Világnapját tartották meg szeptember 20-án.

Japánban 1948 óta nemzeti ünnep és egyben munkaszüneti nap a gyermeknap, amit május 5-én tartanak. Érdekessége, hogy ezen a napon, hogy a családok papírsárkányokat reptetnek.

Indiában november 14-én van gyereknap, az ország első miniszterelnökének, Jawaharlal Nehru születésének évfordulóján.

Argentínában augusztus második vasárnapja a gyermeknap, Brazíliában október 12., Chilében augusztus első vasárnapja, Kolumbiában április utolsó hétvégéje, Peruban október 14, Mexikóban április 30-a, Kubában július harmadik vasárnapja a gyermekeké.

A Gyermeknapot ünneplő országok többsége nagy hangsúlyt fektet az ünnepre. Országszerte számtalan program várja a családokat, sok országban a gyermekek ezen a napon ingyen léphetnek be a különböző állatkertekbe, vidám- és élményparkokba. Hazánkban is évente számtalan program várja a kikapcsolódni vágyó családokat.

A Nemzetközi Gyermeknapon kívül, létezik számos más gyereknap is. Szeptember 20-át jelölte ki például az UNICEF a Gyermekek Világnapjának. November 20. a Gyermekek Jogainak Világnapja, augusztus 4. a Bennszülött Gyermekek Napja. Az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Napja május 25-én New Yorkban eltűnt kisfiú emlékére hoztak létre.

  

V_Margit

Újdonsült anyuka..

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció