Főoldal
  

 

Otthon is készíthető szép hímestojás. A variációk száma végtelen.

 

A főtt tojás pár nap után szagosodik, így érdemes kifújt tojást használni, amit akár barkára, aranyesőre fel is lehet lógatni.

Első lépésként mossuk meg a tojást, töröljük át ecetes vattával, hogy a festék jobban tapadjon rá. Tűvel szúrjuk ki a két végét, olyan 3-4 mm átmérőjű lyukat készítsünk. A tűvel kotorjuk meg a sárgáját, hogy széttörjön, így könnyebb kifújni. Miután kifújtuk mossuk ki a tojást, és az egyik lyukkal lefelé hagyjuk megszáradni.

Válasszunk dekorációs technikát

Természetes

Hagyma vagy céklalében főzzük meg a tojásokat, ha különleges mintát szeretnénk akkor tegyünk rá egy levélkét, szorítsuk rá harisnyával és így fűzzük ki.

Dekupázs

A tojást fessük be akrilfestékkel vagy körömlakkal, és miután megszáradt tegyünk rá szalvétából kivágott mintát. Csak a legfelső réteget használjuk. Végül lakkozzuk le.

Viaszolás

Viasszal írjunk, rajzoljunk a tojásra, majd tegyük a kiválasztott festőlébe (akár hagyma, akár sima tojásfestékbe). A rajzolt részt nem fogja be a festék, ez adja a mintáját.

Márványos

Fessük be a tojást, majd kenjük át repesztőlakkal, és hagyjuk megszáradni, így márványos hatást kapunk száradás után.

Hőre puffadó festék

Fessük be alapszínnel a tojást, de hagyhatjuk is a saját színét és hőre puffadó filccel, festékkel rajzoljunk mintát rá, majd szárítsuk meg hajszárítóval.

Mozaik

Vágjunk össze fényes papírt kis darabokra, lehetőleg minél több színűt és ragasztgassuk rá a tojásra. Akár összevissza, akár valamilyen mintát is kirakhatunk belőle.

 

Tovább lehet díszíteni a tojásokat szinte bármivel, csillámpor, masni, flitter, stb..

Végül vágjunk tojásonként 2 kört filc anyagból, kartonból vagy gumilapból. Fűzzünk be hímzőfonalat egy tűbe, fűzzük rá az egyik kört, bujtassuk át a tojáson, majd a másik kör jön végül hagyjuk a madzagot olyan hosszúra, ahogyan nekünk megfelelő, és kössünk rá csomót. A fonalat díszíthetjük még gyönggyel is. Végül akasszuk barkára vagy aranyesőre. Gyönyörű Húsvéti díszt kapunk.

A barkát ne vízbe állítsuk, mert hamar kinyílik és már nem olyan szép.

  

Hajni78

Tanító néni

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció