Főoldal
  

Koncentráció, önismeret, fegyelem, kitartás, tudatosság, változás, gyógyítás, öröm, egyensúly, egység, lazaság, áramlás, lesüllyesztés, jelenlét

 

"Milliók gyakorolják naponta az utcákon és  a tereken ezt az elmét lecsillapító  hatású mozgásmeditációt. Ez tekintélyes hatást gyakorol a közös energiamezőre, és gondolkodást mérséklő és jelenlétet generáló hatása révén némileg a fájdalomtestet is gyengíti. A fizikai testet is bevonó spirituális gyakorlatokat, mint amilyen a tai chi és a chi kung egyre nagyobb mértékben fogadja be a nyugati világ. Ezek a gyakorlatok nem teremtenek elkülönülést  a test és  a lélek között, és segítenek meggyengíteni a fájdalomtestet. Fontos szerepet fognak játszani a globális felébredésben."

( Eckhart Tolle: Új Föld )  BEVEZETÉS

 

Az egyik esti beszélgetés során kértem a résztvevőket, gyűjtsük össze együtt, mit is jelent a tai chi és  a taoista gyakorlatok.   Kezdők és haladók percek alatt különösebb sorrend nélkül, az alábbi listát állították össze:

koncentráció, önismeret, fegyelem, kitartás, tudatosság, változás, gyógyítás, öröm, egyensúly, egység, lazaság, áramlás, lesüllyesztés, jelenlét.

Közel huszonöt  évnyi keresés, tanulás és tapasztalás után számomra egyáltalán nem meglepő az eredmény, hozzáteszem, és még sok minden ki is maradt.

Ha elolvassuk ezeket a fogalmakat, biztos, hogy a tai chi vagy a taosita gyakorlatok jutnak elsőkén eszünkbe?

A megfelelő válaszhoz nézzük át még egyszer a felsorolást.

A koncentráció az akarat helyes használata,

az önismeret, amely indul a fizikai testünktől, a mozdulatoktól, alkati sajátosságainktól, energiáink, érzelmeink, gondolataink megismeréséig, és azon is túl,

fegyelem, amely nélkül nincs fejlődés,

kitartás, spirituális alapérték, minden eredmény kulcsa,

tudatosság a tai chi egyik legszebb gyümölcse, a helyes gyakorlás következménye, a 21. században nem ismerek hatékonyabb, és talán gyorsabb módszert, ami ezt meghozza – ha itt egyáltalán sebességről lehet beszélni –

változás, maga az élet és a tai chi, mint a változások törvényszerűsége,

gyógyítás, ami bekövetkezik testi és lelki szinten, öröm, mint a lélekminőség tiszta megjelenése,

egyensúly, amire olyan sokan vágyunk, egység, amely felismerhető és képes a tai chi által megszületni,

lazaság, amely egyszerűnek tűnik, de mégis olyan nehéz megvalósítani, hogy feladjunk minden ellenállást,

és létrejöjjön az áramlás, a tao,

lesüllyesztés, „ha van lent akkor van fönt is” stabilan és két lábbal állni a földön spirituális gyökerünk, amely egyben az égi kapcsolat alapja,

jelenlét ajándéka, amelyről sokat beszélünk, de olyan nehéz megélni, és amely a gyakorlásunk során olyan természetesen megszületik.

 

Ha felsoroltakkal találkozni szeretnél, megtapasztalni, érezni, akkor tudnod kell, hogy igen, valóban a tai chi - ról, a taoista gyakorlatokról beszélünk. A tai chi, a tao yoga mindez, és még lényegesen több is.

A tanfolyamok, a tanítás kapcsán két kulcsfogalmat kell még megemlítenem, amire minden körülmények között törekszem: integráció és  helyes kapcsolat. Az egység, amelyet személyiségünk "elemei" alkotnak, alapja a helyes kapcsolatoknak, többek közt gondolataink és cselekedeteink, fizikai testünk és érzelmeink, személyiségünk és lelkünk között. Ma már tudom, hogy ezért választottam a tai chi - t és  a taoista gyakorlatokat, mert a megfelelő eredmények eléréséhez nem ismerek ezeknél korszerűbb módszert.

Valódi tai chi - t, taoista gyakorlatokat tanulni örömteli folyamat. Ha a fenti sorok és gondolatok inspirálnak, jó helyen jársz. Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod, itt a Yang családi, Yang Jun mester által tanított Tai Chi, illetve Mantak Chia mester által ismert gyakorlatokkal fogsz találkozni.  Mindkettőjüknek hálával és köszönettel tartozom.

 

I. A TAIJI TÖRTÉNETE

1. Hogyan kezdődött a Tai Chi?

Két elmélet létezik:

6-700 évvel ezelőtt, a Yuan és Ming dinasztia idején élt Chang Sanfeng a Shaolin templomban, ahonnan a Wudang hegyre költözött és létrehozta a Tai Chit. Egy kígyó és egy daru küzdelmét nézte, és látta, hogy a daru mindig keményen csapott le, így a kígyó lágy mozgással követte a daru támadásait, ellen nem állva hárította, és így megmenekült. A lágy legyőzte a keményet.

A Chen családbeli Chen Wangting hozta létre 300 éve.

 

2. Mit jelent a 13 testtartás (a Tai Chi Chuan eredeti neve)?

A 13 testtartás a 8 erőből és az 5 lépésből áll:  A 8 erő: hárítás, hátragördülés, nyomás, tolás, lehúzás, könyökütés, vállütés és hasítás Az 5 lépés: előre, hátra, balra nézni, jobbra tekinteni, és középen maradni

 

3. Hány stílusa van a Tai Chinak és mik a főbb különbségek?

A Tai Chi 5 nagy stílusa mind kapcsolódik egymáshoz. Ezek a Chen, Yang, Wu, Wu és Sun stílusok. Mind az 5 közös gyökerű, a mozgás kívül különbözik, de ez erők és a belső azonosak.

Chen stílus – gyors és lassú váltják egymást, ugrások és dobbantások jellemzik. A régi formát és az ágyúököl formát a 17. generáció alakította ki.

Yang stílus – Yang Luchan a Chen család régi formáját (stílusát) tanulta. A stílus mozdulatai lassúak, egyenletesek, elegánsak, kiterjedtek és ívesek. Yang Luchan a Chen család 14. generációhoz tartozó tagjától tanult.

Wu/Hao stílus – az első Wu stílus a Yang és Chen stílusból ered, mozdulatai lassúak, finomak, magas és szűk állásokkal. Wu Yuxiang mestere Yang Banhou volt, a Yang család 2. generációjának tagja, valamint a 14. generációs Chen Qingping. A Wu/Hao stílus kisebb irányzat.

Wu stílus – a második Wu stílus Quanyutől ered, aki Yang Banhou tanítványa volt. Jellegzetes a megdöntött testtartás, miközben arra gondolnak, hogy a tartásuk függőleges. Wu mestere Yang Banhou volt. Idővel Banhou stílusa kisebb lett.

Sun stílus – Sun Lutang mestere Hao Weijian volt. Mozgásanyaga 3 stílust ötvöz, ezek a Wu Tai Chi, Hsing-I és Bagua.

 

4. Kik voltak az 5 fő stílus alapítói?

A Chen stílus alapítója Chen Wangting

A Yang stílus alapítója Yang Luchan

A Wu/Hao stílus alapítója Wu Yuxiang

A Wu stílus alapítója Wu Jian Quan avagy Wu Quanyu

A Sun stílus alapítója Sun Lutang

 

5. Kitől tanultak az alapítók?

Yang Luchan mestere Chen Changxin volt

Wu Yuxiang mestere Yang Luchan,

Yang Banhou és Chen Qingping volt Wu Jianquan mestere az apja, Quanyu volt

Sun Lutang mestere Hao Weijian volt

 

6. Honnan származik az 5 fő stílus?

A Yang stílus szülőhelye Guangfuzhen város Guangpingfu járásban (a megyénél nagyobb, a tartománynál kisebb egység).

A Chen stílus szülőhelye Chenjiagou falu, Wen megye, Hunan tartomány.

A Wu/Hao stílus szülőhelye Guangfu város, Yongnian megye, Hebei tartomány.

A Sun és Wu stílus szülőhelye hivatalosan ismeretlen.

 

7. Mi a Yang stílus története?

A Yang Stílusú Tai Chi Chuan szülőhelye a Yongnian járásbeli Hebei tartomány. 200 évvel ezelőtt Yang LuChan Pekingbe ment, hogy a Császár családját okítsa. Ahogy az emberek látták őt gyakorolni, összesereglettek, és mindenki tőle akart tanulni. Mozdulatai lágyak, lassúak és egyenletesek voltak.

Fejlődése során a Yang Tai Chi különböző stádiumokon át alakult ki. Az eredeti irányzatot nevezzük Régi Stílusnak. Ezután jött a Kis, Közepes vagy Középső és a Nagy Stílus. A jelenleg ismert irányzat a Nagy Stílus, amit mi a „hagyományos 85, 103 és 108 formának” nevezünk. Bár a számolás különböző, a mozdulatok azonosak.

 

8. Hogyan alakult ki a Yang stílus a régi, középső és kis stílusból, és kik voltak ezek képviselői?

Yang Luchan a régi stílus mestere Yang Banhou & Yang Shaohou – kis stílus Yang Jianhou – középső stílus Yang Chengfu – nagy stílus

 

9. Hogyan néz ki napjainkban a Yang stílus leszármazási vonala?

Yang Luchan, 1. generáció (régi stílus)

Yang Jianhou, 2. generáció (középső stílus)

Yang Chengfu, 3. generáció (nagy stílus). Ő egységesítette azt a formát, amit ma a világon mindenütt gyakorolnak.

Yang Zhenduo, 4. generáció

Yang Jun, 6. generáció

 

10. Melyik napjaink legnépszerűbb Tai Chi irányzata?

A Yang stílus napjaink legnépszerűbb Tai Chi irányzata világszerte. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a Yang család széles körben tanítja a stílust és nem tartja titokban annak módszerét.

 

II. A TAIJI ELMÉLETE

Mi a Tai Chi 10 alapelve?

A következő tíz alapelv Yang Chengfu szóbeli átadása, melyet Chen Weiming jegyzett le és Jerry Karin fordított:

Üres, élénk, felfelé törekvő, energiával teli. A „felfelé törekvő és energiával teli” azt jelenti, hogy a fej egyenes, és a szellem a fejtetőig terjed. Ne használj erőt. Ha mégis, a nyak és a fej merev lesz, és a chi és vér nem tud szabadon áramlani. A figyelemnek üresnek, élénknek, szabadnak és természetesnek kell lennie. Az üres, élénk figyelem nélkül nem emelhetjük fel a szellemet.

A mellkas besüpped, a hát egyenes. A mellkast finoman bent tartjuk, ami segíti a chi lesüllyedését az elixír mezőbe (dan tian). Nem szabad kidülleszteni a mellkast. Ha így teszünk, a chi megreked a mellkasban, a felsőtest nehéz lesz, míg az alsó könnyű, és a sarok felemelkedhet. A hát kiegyenesítése a chit oda vezeti. Ha a mellkast helyesen tartjuk, a hát természetesen kiegyenesedik. Ha tengelyünk egyenes, olyan erőt bocsáthatunk ki a gerinc segítségével, aminek az ellenfél nem állhat ellen.

A derék laza A derék ez egész test parancsnoka. Csak miután el tudjuk lazítani a derekat lesz a lábunknak ereje és így az altest stabil marad. Az üres és teli váltakozása mind a derék forgásából fakad. Ahogy a mondás tartja: „A végzet forrása a derék apró hibájában rejlik. Amint erőtlen a formánk, vizsgáljuk meg a derék és a láb munkáját”.

Válaszd szét az ürest és a telit A Tai Chi Chuan művészetében az üres és teli szétválasztása az első számú szabály. Ha az egész test súlya a jobb lábra terhelt, a jobb lábat telinek nevezzük. Ha a súly a bal lábon van, az lesz teli, míg a másik üres. Csak azután lehetnek a fordulások könnyedek és erőfeszítés nélküliek, ha tisztán különbséget tudunk tenni üres és teli között. Ha nem választjuk szét, a lépéseink nehezek és ormótlanok lesznek, elveszítjük egyensúlyunk és az ellenfél könnyedén irányít majd minket.

Süllyeszd a vállakat és ejtsd le a könyököt A vállak lesüllyesztése azt jelenti, hogy ellazítjuk, megnyitjuk és lefelé lógatjuk azt. Ha nem tudjuk ellazítani, a vállak felemelkednek, és a chi ennek megfelelően felfelé áramlik, erőtlenné téve az egész testet. A könyök leejtése azt jelenti, hogy lefelé süllyesztjük. Ha megemeljük a könyököt, a vállak nem tudnak lesüllyedni. Ha így próbálunk ellökni valakit, nem leszünk sikeresek. Olyan ez, mint a külső stílusok  energiája.

Figyelmet használj erő helyett A Tai Chi klasszikus szerint „minden azon múlik, hogy a figyelmet használjuk-e az erő helyett”. A Tai Chi Chuan gyakorlása közben hagyjuk a testet ellazulni és kiterjedni. Ne használjuk a legcsekélyebb mértékű nyers erőt se, mert az izmokban, csontokban vagy a keringésben gátakat épít, és így önmagunkat korlátozzuk. Csak akkor lehetünk képesek könnyedén és ügyesen változtatni, átalakulni, és keringetni. Néhányan csodálkoznak, hogy ha nem használnak nyers erőt, hogyan tudnak mégis erőt kifejteni? A test akupunktúrás meridián-hálózata hasonlatos a földet behálózó folyók és vízerek rendszeréhez. Ha a víz útját nem zárja el semmi, magától kering, áramlik; a chi épp így kering a vezetékekben ha nem állja útját semmi. Ha a testet merev erővel mozgatjuk, eltömítjük a meridiánokat, a chi és vér áramlása lelassul, a mozdulatok ügyetlenek lesznek; annyit kell csak tennünk, hogy vezetjük ezt az áramlást, és az egész test mozdulni fog. Ha a figyelmet használjuk az erő helyett, a chi mindig oda áramlik, ahol a figyelmünk van. Így, mivel a chi és vér megállás nélkül áramlik, kering a testben minden egyes nap, a rendszeres gyakorlás révén komoly belső erőre tehetünk szert. Ezt érti a Tai Chi klasszikus az alatt, hogy „csak a teljesen lágy képes elérni az igazi keménységet”. A Tai Chi művészetében előre haladottak teste olyan, mint a selyembe csomagolt acél, sűrű és nehéz. Aki a külső stílusokat gyakorolja, látszólag erős gyakorlás vagy harc közben. De amint nem használ erőt, könnyűvé válik és lebegni kezd. Láthatjuk, hogy az ereje valójában külső, avagy felszínes erő. A külső stílust gyakorlók erejét valójában könnyű elvezetni és irányítani, így nélkülözi a valódi értéket.

Az alsó és felső rész együtt működik Ebben az elvben a következő fejeződik ki: „a lábfejben gyökerezik, a láb vezeti, a derék irányítja, és az ujjakban nyilvánul meg – a talptól az ujjakig egységben, összefűzve” Amikor a karok mozognak, a derék és a láb is mozog, és a tekintet is velük mozdul. Csak akkor mondhatjuk, hogy az alsó és felső rész együtt működik. Ha egy rész nem mozdul a többivel, akkor megszakad az összhang.

A külső és belső összhangban A Tai Chi gyakorlásunk függ a szellemünktől, így „a szellem a tábornok, a test a hadsereg”. Ha fel tudjuk emelni a szellemünket, a mozdulatok természetesen ügyesek és könnyedek lesznek, az üres és teli, nyitás és zárás magától kialakul. A nyitás nem csak a karok és lábak megnyitását jelenti, hanem a figyelmünket is meg kell nyitnunk. A zárással nem csak a végtagokat zárjuk, hanem a figyelmünket is. Ha a külsőt és belsőt egyetlen impulzussá változtatjuk, a mozgásunk egységes egész lesz.

Gyakorolj folytonosan, megszakítás nélkül Az erő a külső stílusokban durva, nyers erő, van kezdete és vége, van amikor hat és van, amikor megáll, amikor az új erő még nem, a régi pedig már nincs jelen, ilyenkor az ember kiszolgáltatott az ellenfelének. A Tai Chiban figyelmet használunk erő helyett, és a kezdettől a végéig, lágyan és megszakítás nélkül írunk le egy kört, térünk vissza az elejéhez, majd kezdjük újra vég nélkül. Ezt jelenti a „Yangtze (Sárga) folyóhoz hasonlatosan vég nélkül áramlik” és „az erő mozgása olyan, mint a selyemszál gombolyítása”.

Keresd a nyugalmat a mozgásban A külső stílusok tanulói az ugrásokat és technikákat addig gyakorolják egyfolytában, míg a chi és a lélegzet kifogy, így a gyakorlást követően levegőért kapkodnak. A Tai Chi esetében nyugalmat alkalmazunk a mozgásban. A formát gyakoroljuk minél lassabban. A lassú gyakorlás által a légzés elmélyül és megnyúlik, a chi lesüllyed az elixír mezőbe (dan tian), így a véredények nem tágulnak ki és nincs semmilyen káros hatása. Türelmes próbálkozással megfejthetjük a titkot ezen szavak mögött.

 

III. A TAIJI FILOZÓFIÁJA

1. Tao Yoga

A tao jelentése út. Az ember, a természet, az univerzum működésének útja. A taoisták évszázadok óta tanulmányozzák az ember és a természet közti kölcsönhatásokat. A taoisták önmagukat élő szervezetnek tekintették, egy nagyobb élő szervezeten, a természeten belül, ami egy még nagyobb élő szervezet, az univerzum része. Ebből a szemszögből figyelmüket arra a láthatatlan energiára fordították, ami mindent áthat, és ami mindent életben tart.

Ennek az energiának a neve kínai nyelven: qi. A qi az emberi test és a természet hajtóereje. Ma már világszerte elfogadott és elismert az erre az energiaáramlásra alapuló gyógymód, az akupunktúra. Ebben a tárgykörben szerencsére gazdag az irodalom, és rengeteg szakkönyv is hozzáférhető már. Ha rápillantunk az akupunktúrás testtérképre, láthatjuk, hogy az energia meghatározott útvonalakat követve áramlik testünkben. Ez az energia képes egységet létrehozni személyiségünk alkotóelemei között. Ennek az energiának a segítségével kerülhet harmóniába test, lélek, szellem.

A tao valami olyasmi. amit a gyakorlatok során megtapasztalsz és megtanulsz vele összhangban élni. Az út magába foglalja az ég és a föld erőit. A taoista gyakorlatok megtanítanak bennünket összhangban élni ezekkel az erőkkel. Megtanítanak bennünket testünk, légzésünk, elménk, energiáink szabályozására, képessé tesz a lélek és szellemi minőségek felismerésére, befogadására. Összehangolja személyiségünk részeit és kialakítja közöttük a helyes kapcsolatot. Ez egyben spirituális fejlődésünk alapja is. Felfedezzük, hogy minden kapcsolatban és összefüggésben van mindennel, így ez az út a tudatosság is.

Aki a saját útját járja, megtanul bánni saját energiájával is. Aki az utat követi, megtanulja saját energiáját uralni. A tao gyakorlásának ez a lényege. A tao gyakorlatait tao yogának, taoista jógának, vagy akár energiagyakorlatoknak is nevezhetjük. Sok mindent magában foglal. Ilyen gyakorlat többek között a taiji, a belső mosoly, a hat gyógyító hang, a kis energia - körforgás gyakorlata, a szexuális kung fu, vagy a tao yin. A programok menüpont alatt megtalálhatsz ezekről még több részletet és azt is hol és mikor gyakorolhatod.

 

2. Hogyan foglalja magában a Tai Chi az egész kínai kultúrát?

A kínai kultúra legfontosabb gyökere az I-Ching, avagy a Változások könyve, és a különféle filozófiai iskolák. A Tai Chi (egység) a Wu Chiből (abszolút üresség) ered. A Tai Chi a dinamikus és statikus állapotok egysége, melyben megszületik a yin és a yang. A mozgásban yin és yang elkülönül. A mozdulatlanságban ismét összeolvadnak.

A Wu Sheng (5 elem avagy változó állapot): tűz, víz, fém, fa és föld. Mindegyik táplálja, ellenőrzi és kiegyensúlyozza a többit.

A földet a tűz táplálja

A fémet a föld érleli

A fém szétesik hogy a vízbe oldódjon

A víz öntözi a fát

A fa élteti a tüzet

A víz kioltja a tüzet

A tűz megolvasztja a fémet

A fém kivágja a fát

A fa megköti a földet

A föld megtartja a vizet

A kínai orvoslás is alkalmazza a yin és yang elméletét, valamint az öt elem tanát. A belső szervek megfelelnek az egyes változó állapotoknak (szív = tűz, máj = fa, lép = föld, vese = víz, tüdő = fém).

Minden betegség oka a yin és yang harmóniájának és egyensúlyának felbomlása.

3. Mi a különbség a külső és belső stílusok között?

A külső stílusok gyakorlójának erősebbnek és gyorsabbnak kell lennie ellenfelénél, hogy legyőzhesse.

A belső stílusokban (mint a Tai Chi, Hsing-I, és Bagua) a test lágy és érzékeny, hogy követhesse az ellenfél erejét. Hajlékony, mint a bambusz, besüpped, mint a pamut. A külső és belső együtt működik.

 

IV. GYAKORLATI TUDNIVALÓK

1. Mit kel megtanulnunk a pusztakezes forma elsajátítása után?

A tanulók megtanulják a pusztakezes formákat, a lökő kezeket, majd a fegyvereket (kard, szablya és bot). A pusztakezes forma a többi gyakorlat alapja. Ha a formát elsajátította, a tanulás folytatódik a lökő kéz gyakorlatokkal. Ezek megtanítják a pusztakezes formában megismert 8 erő használatát partnerrel. A kard és a szablya bevezeti a tanulót a fegyverforgatásba. A két rövidfegyver gyakorlása során is a 10 alapelvet kell szem előtt tartani, kiterjedt, elegáns és egyenletes mozgással. Kard technikái tiszták, könnyedek, mozgékonyak, élénkek és folytonosak, míg a szablya technikái, nehezek, erőteljesek, dinamikusak és megmutatják a harci szellemet.

2. Mi a lökő kéz és mik az alapelvei?

A lökő kéz alapja a ragadás, tapadás, kapcsolatfelvétel, és az ellenfél követése ellenállás nélkül. Ha az ellenfél nem mozdul, mi sem. Amint megmozdul, azonnal cselekszünk mi is, és elsőként ellenőrizzük őt.

3. Milyen lökő kéz technikákat és módszereket tanít a Yang család?

Lökő kéz technikákat gyakorlunk állásban és lépéssel. A Yang stílusban ötféle lökő kéz létezik: egykezes állásban, kétkezes állásban, egyenes lépéses, keresztező lépéses és nagy hátragördülés.

4. Mely fegyverek képezik részét az eredeti Yang stílusú Tai Chinak?

A hagyományos Yang stílusban nem használunk túl sok fegyvert. Alapvetően két kategóriát különböztetünk meg: rövid és hosszú (szál-) fegyvereket.

A rövid fegyverek közé tartozik a 67 lépéses kard és a 13 lépéses szablya forma.

A hosszú fegyverek közül eredetileg a lándzsát használtuk (13 lépéses lándzsa forma), ám egy idő után a biztonságos gyakorlás érdekében a lándzsa hegyét eltávolították, így hosszú bottá alakítva a fegyvert. A technikák megegyeztek az eredeti lándzsatechnikákkal. Ezt a fegyvert ma az erőkieresztés (fajing) gyakorlására használjuk, melynek neve dou gan, avagy „rázkódó bot”.

5. Mi az íj állás?

Az íj állásban álljunk úgy, mint egy lőni kész íjász. A térd a lábujjak irányába néz, és nem megy túl azon. A hátsó láb egyenes, de nem merev vagy feszes. A lábak egymástól vállnyi szélességben.

Mindkét láb legyökerezik. Ha a lábfejek szűkebben helyezkednek el a vállunknál, az állás instabil lesz. A hátsó láb 45 fokos. A testsúly 60 százaléka ez elülső, 40 a hátsó lábon.

6. Mi az üres állás?

Az üres állásban a hátsó láb 45 fokban mellékirányba néz, az elülső láb előre. Az elülső láb sarka vagy lábujjai érintik a talajt. A hátsó láb tartja a testsúly nagy részét, az elülsőre csak kicsit terhelünk. A hátsó láb térde a lábujjak irányába néz. A sarkakat ne keresztezzük, a két láb a képzeletbeli középvonal (tengely) két oldalán, de az állás szűkebb, mint az íj állás. A testsúly 30 százaléka elöl, 70 hátul. Ne dőljünk hátra, őrizzük meg a középpontunkat.

7. A Tai Chi gyakorlása közben figyelnünk kell a légzésünkre?

A légzés természetes, egyenletes. Süllyesszük a chit a dantianbe. Nem kell hosszasan beszélni a légzésről – lélegezzünk természetesen, a mozgással összhangban. Ne tartsuk vissza a lélegzetünket, mert a chi áramlást megszakíthatja, így a testnek és a légzésnek természetesnek kell lennie.

Hangoljuk össze a mozgást és a légzést a lehető legegyszerűbb módon.

8. Mire kell még figyelnünk a gyakorlás közben?

Száj: tartsuk szánkat csukva, de ne erőlködjünk hogy bezárjuk, legyen természetesen csukva. Ha a száj kiszárad, kevés a yin, ami a yangot létrehozza.

Nyelv: a nyelv hegye érintse a szájpadlást. Ez segít a szánkat nedvesen tartani.

Kéztartás: az ujjak kissé hajlítottak, nyújtottak és élettel teliek, az ujjak között kis réssel. A tenyeret tartsuk természetesen. Ne legyen túl merev vagy laza

Lazítás: nyissuk meg az ízületeket, szalagokat és csontokat, a test pedig legyen összefűzve gyakorlás közben. A Tai Chi lényege az „egész-test” elv. A derék szerepe különösen fontos, mivel ez kormányozza a testet. Az energia a gyökérből keletkezik (ami a lábfejből ered), a derék irányítja és az ujjakban (kezekben) fejeződik ki.

9. Hogyan mozgassuk a testet gyakorlás közben?

A felsőtest könnyű, a test középső része mozgékony, az alsó rész nehéz és szilárd.

10. Hogyan lehet a felsőtestet könnyű, az alsó szilárd?

Ne használjunk túl sok erőt, így a felsőtest könnyűvé lesz. Süllyesszük le a chit, így az alsó rész stabil lesz.

11. Hogyan tarthatjuk a chit lesüllyesztve?

Ne tartsuk vissza a lélegzetünket, lélegezzünk természetesen. Amikor a test és az elme nyugodt, a chi magától lesüllyed.

12. Mit jelent a kettős terhelés?

A kettős terhelés azt jelenti, hogy az üres és teli nincsen tisztán szétválasztva. Nem találjuk az átmenetet az üresből a teli állapotába, így nem lehetünk mozgékonyak és fürgék. A légzést erőltetetté teszi, az energia merev lesz, és a test elveszi mozgékonyságát.

13. Néha a Tai Chit Hosszú Ökölnek is nevezik, ez mit jelent?

A Tai Chi formában az energia folytonosan áramlik, megállás nélkül, ahogy a felhők vonulnak és a víz áramlik.  Más harcművészetekben a Hosszú Ököl a forma gyorsaságára, a mozdulatok kiterjedésére utal. A Tai chi esetében azt jelenti, hogy az energia megszakítás nélkül áramlik, mint a felhők vagy a víz.

14. Mi a test három kincse?

Jing (esszencia)

Chi (Qi) (életenergia)

Shen (szellem)

„Gyűjtsük a Shent hogy tápláljuk a chit

Gyűjtsük a Chit hogy tápláljuk a Jinget

Finomítsuk a Jinget amíg Chivé alakul  Finomítsuk a Chit Shenné

Finomítsuk a Shent amíg elérjük az Ürességet

Ez a módja a Jing, Chi és Shen erősítésének,

táplálásának és növelésének a testben.”

15. Mi a Jing (esszencia)?

A Jing az emberi test legalapvetőbb összetevője, és az életműködés forrása. A táplálékból, levegőből, a Napból és Holdból származik. A Jing és Chi kettősében a Jing inkább yin természetű.

16. Hogyan kapcsolódik a Jing (esszencia) és a Chi (qi)?

A Chi maga az élet. Az élet a Chi összeállásából ered, a halál a Chi szétszóródása. Ez az erő működteti az emberi testet. A Chi együtt létezik a Jinggel. Ahol van Chi, ott van Jing is, és viszont. A Chi egyfajta energia, inkább yang természetű.

17. Mi a Shen (szellem)?

A Shen a Jingből és Chiből ered, emellett van önálló lényegisége (Jing + Chi = Shen). A Shen a Jing és Chi együttműködésének külső megnyilvánulása. Ahol a Chi erős, ott a Shen jelen van. Ahol a Chi hiányos, a Shen meggyengül. A Shen együtt mozog a Chivel és a Jinggel. A szellem megjelenik a test külsőségeiben.

18. Hogyan emelhetjük fel a Shent (szellemet)?

A Yang stílusú Tai Chi 10 alapelvét követve az egész test laza (song) és nyitott lesz, így az életenergiát (Jingshen) fejleszthetjük és felemelhetjük. A szellemünk a szívünkben lakozik, és a szemünkön át nyilvánul meg. A figyelem és koncentráció révén emelhetjük fel a szellemet.

19. Mi a Wu De?

A Wu De (harci erkölcs) a harcművészetek etikai kódexe, mely a gyakorló tetteit és szellemi hozzáállását szabályozza.

Cselekedeteinkben alázatot, tiszteletet, becsületességet (tisztességet), bizalmat és hűséget kövessünk.

Szellemünkben legyen akarat, kitartás, állhatatosság, türelem és bátorság.

20. Milyen morális elvekhez tartsuk magunkat?

Legyünk jó emberek. Tiszteljük egymást, főként az idősebbeket.

 

 

Forrás:

http://www.taiji.hu/

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció