Főoldal
  

A cikk célja nem csak ennek a szép szakmának az életébe való betekintés, hanem a gyakorlat olyan módon való bemutatása, hogy azt mi is elvégezhessük, ily módon is variálva az edzéstervünket.

Tűzoltó felvételi

Minden feladatot 25 kg-os menetfelszereléssel és tűzálló, merev kesztyűben hajtanak végre. Edzettségi szintünknek köszönhetően, kezdhetünk plusz súly nélkül, majd vehetünk fel hátizsákot, amibe teszünk könyveket.

Húsz emeletet kell megmászni 5 perc 12 másodpercnél kevesebb idő alatt. (Gyakorolni lehet taposó- és futógépeken.) A korlát használata szigorúan tilos! Ezután megkezdődik a versenyfutás az idővel: az első feladatot követően a jelentkezők öt percet pihenhetnek, a többi gyakorlat után erre csak 30 másodpercet kapnak.

Hét méter hosszú, 25 kg súlyú létrát kell a falhoz támasztani, és kihúzni a 7 méteres hosszabbítást, mindezt 15,81 mp alatt.

Végig kell húzni vagy tolni egy 35 kg-os csövet egy 15 méteres szakaszon 18,19 mp alatt.

Egy U-alakú, 15 méter hosszú, 1,2 méter magas folyosón kell keresztülhúzni a 35 kg-nyi csövet 46,33 mp alatt.

Hatkilós kalapáccsal kell akkorát ütni egy gumifalra, ami egy acélajtót berepesztene.

95,66 mp alatt kell végigkúszni egy sötét, kanyargós, 25 méteres folyosón.

Egy 70 kg-os bábuval kell végigkúszni egy 15 méteres folyosón 23,8 mp alatt.

Tetőgerendák bontása (szimuláció): egy rúddal el kell távolítani egy 30 kg-os fedelet, majd egy egy másik rúd segítségével 40 kg-nak megfelelő erővel rántani egyet. Mindebből 20 ismétlés.

Edzésterv Önnek

Hetente minimum 5 alkalommal kardioedzés: 20-30 percnyi futás, minden második alkalommal intervallumosan: kétpercnyi sprintet kövessen kétperces kocogás.

A következő kardio- és erőfejlesztő gyakorlatokat hetente háromszor végezze:

1. Sztep: 5 perc. Jobb lábával lépjen fel egy lépcsőre, bal lábával lépjen mellé, majd a jobbal lépjen le, ezt a bal is kövesse. Fontos a gyors tempó!

2. Erőedzés: 15-25 perc. A láb, fenék, mellkas, hát, karok, vállak és a has izmainak erősítése. 3x12 ismétlés minden feladatból.

3. Tíz kitörés mindkét lábra, 100 terpeszugrás tapssal a fej felett, 20 fekvőtámasz, 20 hasprés, 20 négyütemű fekvőtámasz, majd az egész ismétlése 15 percig, pihenés nélkül.

  

Gergely

Fitness oktató, életmódtanácsadó.

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció