Főoldal
  

Időben tanítsuk meg, hogy minél kevesebb bosszúságot okozzon.


A nem kívánatos piszkításról akkor beszélhetünk, ha a cica nem a macska WC-t használja. Ilyenkor a vizelet vagy széklet ürítés a normális, összehúzótt testhelyzetben történik, vízszintes farokkal, amikor is a kiürített vizelet mennyisége jóval nagyobb, mint a jelölő spriccelésnél. Az ilyen viselkedési zavar oka lehet a hólyag vagy a húgyvezeték gyulladása, prosztata megbetegedése, hasmenés, szorulás, a záróizomzat tónusának lecsökkenése, az anális mirigyek elzáródása, idegrendszeri betegség vagy olyan mozgásszervi megbetegedés, ami gátolja a macskát a WC-ig való eljutásban. Az ilyen betegségeket természetesen ki kell vizsgálni, illetve ki kell zárni, a terápia ilyenkor az alapbetegséget célozza meg. A WC-vel kapcsolatosan lehetnek további okai az ilyen piszkításnak: vagy kevés WC áll rendelkezésre vagy ritkán, illetve nem megfelelően tisztítják azokat; nem állnak nyugodt helyen; az etetőtálak közelében helyezték el, túl kicsik vagy túlzottan zártak, esetleg a macskának rossz emlékei vannak róla (büntetés, kezelés, fájdalom). Piszkítást okozhat egy új alom márka vagy alomféleség is. Az ilyen esetekben a terápia a macska WC megfelelő kezelésében rejlik. Érzékeny cicáknál a stressz is okozhat piszkítást.

Jelölés vizelettel A célja a kommunikáció (nem a kiválasztás), történhet spricceléssel vagy összehúzott testhelyzetben (de jelölési viselkedésként) is.

Vizelet spriccelés Kandúrok és nőstények, de ivartalanított állatok is végzik. A spriccelés normális viselkedési mód, ami általában illatjelölésként szolgál. A szabadon járkáló macskáknál normális viselkedés; ha azonban a lakásban is előfordul, az „problémás viselkedésnek” számít. A spricceléshez a macskák nyújtott hátsó lábakkal állnak, függőlegesen felemelt, remegő farokkal, és kis mennyiségű vizeletet fröcskölnek, általában ugyanarra a megjelölt helyre. A kandúrok guggoló testhelyzetben történő vizelése ritkán tekinthető jelölésnek, a nőstényeknél azonban lehet jelölő szerepe. A vizelet mennyisége általában lényegesen kisebb, mint a normál vizeléskor, és szociálisan fontos helyeken történik. Célszerű tehát további megfigyeléseket tenni. A hátrafelé történő spriccelés mindig jelölési viselkedés, függetlenül az állat nemétől! A terápiához rendkívül fontos tudni, hogy pontosan mikor kezdődött a probléma és milyen körülmények között élt akkor a macska, mivel nagyon gyakran stressz okozza a szobatisztaság feladását.

A vizelettel történő jelölés okai lehetnek:

* új bútor került a lakásba, vagy átrendezték a régieket,

* lakáscsere,

* alaposan átrendeződött napirend,

* korlátozódott a kijárás megszokott rendje vagy elzártak előle helyiségeket,

* állatpanziói tartózkodás,

* megváltozott a háztartás más állataihoz fűződő viszonya,

* megváltozott a gazdához vagy más emberekhez fűződő viszony,

* egy szeretett lény elvesztése (ember, macskatárs),

* a gazda vagy más családtagok távolléte (szabadság),

* új személy érkezése a háztartásba (csecsemő, élettárs, stb.),

* megváltozott a háztartásban élő emberek egymáshoz fűződő viszonya,

* az ivarérettség elérése nem ivartalanított állatoknál,

* az ivarzás időszakában,

* a macska WC elhelyezkedésében vagy felszereltségében bekövetkezett változás.

Ha tehát a lakáson belüli, vagy annak közvetlen környékén a cica biztonsága szociális változások miatt veszélybe kerül, az addig szobatiszta macska is elkezdhet jelölni. Saját szaga megnyugtatólag hat a macskára, elvégre valami ismerőssel találkozik. A spriccelés gyakorisága erősen függ a külső körülményektől, például a környéken mozgó macskák számától. Annak valószínűsége, hogy a kandúrok vizeletet fröcskölnek, lényegesen nagyobb, ha nőstény macskákkal tartják együtt, mint ha kandúrokkal. Előfordulhat az is, hogy a piszkítás után több törődést érzékelő macska tudattalanul is megjutalmazza gazdáját, ami ismételt piszkítással jár. Ezért célszerű a takarítás közben teljesen figyelmen kívül hagyni a macskát, kerülni minden érintkezést vele (szóbeli, testi és pillantással történő kapcsolatot). Az optimális terápia kialakításához minden esetben keresse fel az állatorvost, és részletesen mesélje el neki a helyzetet. Célszerű előzetesen feljegyzéseket készíteni. Minél pontosabb adatokat ad meg, annál célzottabb diagnózist lehet felállítani.

  

V_Margit

Újdonsült anyuka..

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció