Főoldal
  

Bújós, hízelgős, kevesebbet vele a dolog, mint egy kutyával, de törődni vele is kell!

Bent vagy kint? - A lényeg, hogy boldog legyen!

Ha a macskák kiskoruktól kezdve sosem voltak a szabadban, hiányzik belőlük a szabadság érzete. Kérdéses tehát, hogy hiányzik-e neki ilyenkor a szabadság. Ami biztos: a szobacicák is élhetnek boldogan. Valószínűleg – eleinte – zavarba is jönnének, ha hirtelen kiengednénk őket a kertbe. Az is egyértelmű, hogy a nagyvárosi macskatartók, vagy akik forgalmas út mellett élnek, csak a házon belül tarthatnak állatot. Statisztikák bizonyítják, hogy a szobacicák várható élettartama a szabadon járkálókénak a duplája.

Figyelőhely és ablak kilátással

Aki lakásban tart macskát, gondoskodjon a faj igényeinek megfelelő berendezésről, tanácsolja Dr. Rolf Spangenberg állatorvos – hogy a szobacicák is kiélhessék természetes vadászösztönüket. „Ehhez mászó és elbújási lehetőségre van szükségük, figyelőhelyre és átkelő pallóra a szekrények között”, mondja a közismert TV-s állatorvos és szakíró. Szintén fontos: a kényelmes alvó- és a napos pihenőhely, például egy párna az ablakpárkányon. Nélkülözhetetlen szobacicánk számára a napi edzés és a sok törődés. A napi játék és simogatási óra során a macskák hamar megmutatják mit is szeretnek és mivel játszanak szívesen. A keveset otthon tartózkodó macskabarátoknak azt javasolja Rolf Spangenberg, hogy eleve két cicát vegyenek. „Ezek napközben lefoglalják egymást – ami persze nem helyettesíti az emberi törődést.”

A kis szoba rét

Különleges örömöt szerezhetünk szobacicánknak, ha egy nagy, lapos edényt (például egy macska WC-t) bevetünk macskafűvel: így meglesz neki a saját magánmezője, amire akár le is feküdhet. Ha lakásának még erkélye is van, semmi sem állhat egy közös napozás útjába – persze nem feledve a sértetlen macskavédő rácsot. Szobába zárható-e egy valamikori szabadon járkáló? A kérdés nem válaszolható meg általános érvénnyel. Egyes állatok könnyen megszokják, mások azonban problémás macskává válnak a szűk helyen és sohasem szokják meg az új életfeltételeiket. Az a macska, amelyik évekig élvezhette a szabadság ideális körülményeit, nem lesz boldog lakásban tartva. Ha a gazda napközben dolgozik, az unalomtól és a megszokott kijárása utáni vágytól randalírozni fog és helytelen dolgokkal fejezi ki elégedetlenségét. Ez a szobatisztaság megszűnéséhez is vezethet. De válhat olyan agresszívvé is, hogy az ártatlan bútorokat támadja meg, vagy éppen a tapétát látja el „grafittikkal”. Az egykori szabadon járkálók általában nem tűrnek meg másik macskát. Többnyire magányosak maradnak, akik nem értik meg egymást fajtársaikkal. Ha az derül ki, hogy a macska nem képes megszokni zárt otthonát, szerető új otthont kell keresni neki – szabad kijárással! Különben az ember és az állat számára is gyötrelemmé válik az együttélés.

Kezdeti szobafogság

Az évekig szobában tartott macska élvezni fogja a természetben való sétákat. A költözés után először 14 nap szobafogságnak kell következnie, majd „minikirándulások”-nak felügyelettel. Etetni is csak hazaérkezés után szabad, hogy jó oka legyen hazajönni. A szabadon járkálókat gyakrabban kell oltani és féregteleníteni, mint a szobacicákat, hogy folyamatos legyen a fertőzések és betegségek elleni védelmük. Aki szabadon járkáló macskát tart, számítson arra, hogy időnként egy egeret vagy madarat fog hazahozni, mintegy „ajándékba” gazdájának. Ilyenkor dicsérni kell, a szidás vagy a hisztéria ne használ. A macskák szabad népét feltétlenül azonosító chippel kell ellátni és nyilvántartásba kell vétetni. Csak így van reménye a gazdának, hogy megtalálja ha elkódorgott.

  

V_Margit

Újdonsült anyuka..

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció