Főoldal
  

Ha szeretnénk harmonikus otthont teremteni, érdemes a színeket előre megtervezni és összehangolni az elemeket.

A sötét, napfény nélküli szoba hangulatát fehér, törtfehér vagy sárga színekkel tehetjük melegebbé, ráadásul ezek verik vissza legjobban a meglévő fényt is.

Az antikolt festésű falakon kevésbé látszanak az ujjlenyomatok és egyéb foltok.

A párnák, takarók, függönyök vagy árnyékolók segítségével vidám színfoltokat csempészhetünk a szobába. Ugyanez a hatás érhető el vázák, virágok, kerámiák és egy-egy szabadon álló bútor segítségével.

Ha egy helyiséget túl magasnak érzünk, fessük a mennyezetét sötétebbre, mint a falakat. A fehér falak és mennyezet ezzel szemben nagyobbnak láttatja a szobát, mivel visszaverik a fényt, a helyiség belseje felé. Az alacsony mennyezet már attól is magasabbnak fog látszani, ha világosabb színűre festjük, mint a környező falakat.

A hideg színek, például a kék legtöbb árnyalata, nyugodt, oldott hangulatot árasztanak.

Azok a nappalik, amelyeket két kisebb szoba közötti válaszfal kibontásával hoztunk létre, sokszor túl keskenynek és hosszúnak tűnnek. Ha szélesebbnek szeretnénk láttatni, fessük a falakat és a mennyezetet valamilyen halvány színűre. A szoba két távolabbi falát valamilyen meleg, sötét színnel is befesthetjük, ettől azok közelibbnek fognak tűnni - ebben az esetben a másik két fal és a mennyezet legyen halvány, világos színű.

Ha egy kis nappalit nagyobbnak szeretnénk láttatni, világos, halvány színekkel fessük ki. A monokróm (egyzsínű) vagy semleges színösszeállítás szintén nagyítja a szobát, ellentétben az erőteljes színekkel.

Ha egy nagy teret meghittebbé és barátságosabbá szeretnénk tenni, használjunk telt, meleg színeket.

A színösszeállítás akkor nem lesz egyhangú, ha világos, közepes tónusú és sötét színek is helyet kapnak benne. Legyen például nagyon világos a mennyezet, világosak a falak, közepes árnyalatú a padló és sötét a bútorszövet. Sötét színek nélkül a szobából hiányoznak a hangsúlyos elemek, jellegtelen lesz.

 

 

Forrás: Joanna Copestick (A családi otthon)

  

BajcsikNori

Közalkalmazott vagyok, hobbi szinten foglalkozom lakberendezéssel.

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció