Főoldal
  

Néhány szempontot érdemes figyelembe venni:

A konyha világítását még azelőtt tervezzük meg, hogy felszerelnénk az új konyhaszekrényeket vagy újracsempéznénk, átfestenénk a falakat. Magukat a világítótesteket csak akkor szereljük fel, amikor minden egyéb munkával végeztünk.

Határozzuk meg, hogy mely területeken végezzük a legfontosabb tevékenységeket, és innen kiindulva tervezzük meg a világítást. A kiegyensúlyozott, kellemes hatás érdekében össze kell hangolnunk az általános, a helyi és a hangulatvilágítást.

Gondoskodjunk róla, hogy a munkalapok kellő fényt kapjanak. A fényforrás mindig előttünk legyen, hogy saját árnyékunk ne zavarjon a munkában. A konyhát akkor tudjuk a legsokoldalúbban kihasználni, ha a lehető legtöbb felületet és részletet világítjuk meg.

Minden erre alkalmas világítótesthez szereljünk fel fényerőszabályozós kapcsolót. Ne feledjük, hogy a halogénlámpákhoz speciális fényerőszabályozós kapcsolóra van szükség, a kompakt fénycsövek pedig egyáltalán nem működtethetők ilyen módon.

Az asztal fölé szereljünk a mennyezetről lelógó lámpát, melyet az étkezéskor kisebb, egyéb tevékenységek idején pedig teljes fényerővel használhatunk. Ha lehet, válasszunk állítható magasságú modellt, melyet mindig úgy állíthatunk be, hogy ne világítson a szemünkben. Az izzó mindenképpen káprázásmentes (fehér üvegű) legyen.

Az étkező sötétebb sarkait felfelé világító lámpákkal, falikarokkal deríthetjük. Ezek akár hangulatvilágításként is működhetnek, ne feledjük azonban, hogy az általuk kibocsátott úgynevezett súrlófény jobban kiemeli a fal egyenetlenségeit, hibáit.

A hátsó ajtó elé szereljünk kültéri lámpát, hogy sötétedés után könnyebb legyen kivinni a szemetet, vagy begyűjteni a főzéshez szükséges konyhakerti terményeket. E lámpa fényénél a gyerekek széjjelhagyott játékaiban sem fogunk megbotlani.

Ha a konyhában asztali lámpát is használunk, gondoskodjunk róla, hogy a kígyózó vezetékekben ne eshessen el senki.

Égő gyertyát soha ne hagyjunk felügyelet nélkül vagy kisgyermek közelében.

 

forrás: Joanna Copestick (A családi otthon)

  

BajcsikNori

Közalkalmazott vagyok, hobbi szinten foglalkozom lakberendezéssel.

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció