Főoldal
  

A mai gyerekek az idejük nagy részét tv vagy monitor előtt töltik.

A legdrasztikusabb megoldás, ha egyáltalán nincs tévénk (bár ettől még a barátoknál nézhetik). Ha ezt túlzásnak érezzük, akkor megpróbálhatjuk az alábbi ötletek valamelyikét. A nyalt konfrontáció ("Márpedig most nem fogsz tv-t nézni") általában sírásba torkollik, és mindkét fél megbánja a dolgot. Vegyük tudomásul, hogy régen itt a televíziózás kora, ezért jobban tesszük, ha inkább a károk mérséklésére összpontosítjuk erőfeszítéseinket.

1. Vegyük a fáradtságot, és olvassunk fel vagy játszunk a gyerekkel, ahelyett, hogy bekapcsoljuk neki a tévét, és elmélyedünk az újságunkban.

2. Próbáljuk egy zongorával vagy más hangszerrel elterelni a figyelmét. ha úgy tűnik, van tehetsége a zenéhez, járassuk különórára, de arra is ügyeljünk, hogy otthon is gyakoroljon.

3. Határozzuk meg, hogy naponta hány percet nézheti a tévét (hétvégre engedélyezhetünk egy kicsivel többet). A teljes tiltással való fenyegtőzés a legjobb módszer arra, hogy kihozzuk a gyerekből a legrosszabbat!

4. Jelöljünk ki hetente egy műsort az egész család számára, és azt együtt nézzük meg. A gyerekek élvezni fogják a közös élményt, és utána több kedvük lesz valami mást csinálni.

5. Nézessünk a gyerekkel olyan ismeretterjesztő műsort, amely még egyáltalán nem neki való, és tegyünk úgy, mintha éppen nem lenne más műsor. (Ez a módszer csak hároméveseknél kisebbek esetén válik be).

6. Üljünk le valami olyan sportközvetítés elé, amelyről tudjuk, hogy egyáltalán nem érdekli a gyereket. A tiltakozás után el fog vonulni, és más elfoglaltságot keres magának.

7. Ahelyett, hogy kerek perec megtiltanánk a tévézést, közös megegyezéssel határozzunk meg egy méltányos időkeretet, mondjuk 15-30 percet, majd kapcsoljuk ki a készüléket.

8. Tizenéves gyerekünket kérjük meg, hogy zsebpénzéből járuljon hozzá az előfizetési djíhoz, mielőtt órákra leülne a készülék elé.

9. Ha egy műsor semmiképpen nem a gyereknek való, határozottan ajánljuk fel, hogy inkább videón nézzen valami korához illőt.

10. Járjunk elő jó példával, és a tévét csak egy-egy konkrét műsor kedvéért kapcsoljuk be, majd ha annak vége van, azonnal kapcsoljuk ki a készüléket. Ne hagyjuk, hogy a gyerek "szörfölgessen" a csatornák között, vagy belesüppedjen a következő műsorba. A tévé ne legyen se háttérzajként, se étkezés közben bekapcsolva.

 

 

fprrás: Joanna Copstick (A családi otthon)

  

BajcsikNori

Közalkalmazott vagyok, hobbi szinten foglalkozom lakberendezéssel.

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció