Főoldal
  

Mi mire jó?

Szeder: Augusztustól szedhető, de bizonyos fajták kifejezetten ősziek, és a termés igazán finom csak a vénasszonyok nyara után lesz. Akkor kell leszedni, amikor feketére érik. Hűtőben csak néhány napig tárolható, fagyasztva vagy feldolgozva tartósítható hosszabb ideig. Kompót készítésére nem igazán alkalmas, viszont finom lekvár, dzsem, must, desszertbor, likőr és pálinka is készíthető belőle.

Szőlő: Az érett csemegeszőlő az időjárástól függően már augusztus elején szedhető, a borszőlőket októberben szüretelik. A csemegeszőlő frissen hűvös helyen tárolható, sőt a szőlőfürtök hosszabb ideig eltehetőt, ha hűvös spájzban vagy hűtőházban fürtönként felakasztják őket. A szőlő fogyasztható frissen, készülhet belőle mazsola, befőtt, szőlőíz, must, bor, borpárlat.

Őszibarack és nektarin: Július végétől egészen szeptemberig szüretelhető. Hűtőszekrényben egy hétig, speciális tárolóhelyen 3-4 hétig, fagyasztva egész télen jól tárolható. Fogyaszthatjuk frissen, készülhet belőle kompót, dzsem és gyümölcslé is.

Szilva: Augusztustól októberig szedhető, friss fogyasztáshoz az érett gyümölcsöt szárral együtt szedik a fáról. Pálinkához, lekvár készítéséhez felhasználhatjuk a földre hullott, illetve lerázott gyümölcsöt is. Hűvös helyen tárolva néhány hétig eláll. Sokáig tárolható, ha aszalt szilvát, kompótot, lekvárt vagy szilvasajtot készítenek.

  

BolzsayBacsi

Özvegy kertész vagyok, és a konyhában is jól megállom a helyem..

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció