Főoldal
  

Begonia Elatior. Az 1800-as évek végén angol kertészek állították elő.

Egyszerű vagy telt virágai (fajtától függően) a piros, a rózsaszín és a sárga árnyalataiban, szobában is több hónapig nyílnak. A fiatal begóniákat a nevelőládából földlabdával óvatosan kiemeljük, és ismét ugyanolyan mélyre ültetjük át, majd a földet kissé tömörítjük.

Vízigényes, s mivel jó vízáteresztő talajt kíván, az átlagosnál többet kell locsolni. Meleg, napos helyen tartsuk. A becserepezett begóniáknak mérsékelt melegre, sok fényre és friss levegőre van szükségük. Erős naptól és huzattól védeni kell. Napos időben ismételten öntözni kell és a vízhez hetente tápoldat adható. Május elejére tekintélyes növény fejlődik, amely már a virágzásra készűl.

Párás levegőt igényel: a cserepet vegyük körül nedves tőzeggel. Újravirágoztatásához elnyílás után vágjuk vissza, és mérsékelt öntözés mellett tartsuk hűvös helyen. Rendszeres szellőztetéssel óvjuk a lisztharmattól. Tavasszal és nyáron kéthetenként tápoldatozzuk.

A gumós begónia számára fagymentes téli tárolóhely szükséges. A növényeket földlabdával október vége felé szedjük ki a földből és hűvös helyiségben (kb.10 fok ) szorosan egymás mellé állítjuk, hogy megvédjük a teljes kiszáradástól. A levelek leszáradása után - kb. 1 hónap múlva- a szárat, földet és a gyökereket eltávolítjuk, és a gumókat mérsékelten nedves tőzegbe helyezve tároljuk.

Rovarkártevői a levéltetvek, atkák, melyek észlelésekor azonnal permetezni kell.

A bimbó lehullásának oka a száraz levegő vagy a vízhiány lehet.

  

BolzsayBacsi

Özvegy kertész vagyok, és a konyhában is jól megállom a helyem..

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció