Főoldal
  

Rhipsalis. Brazíliai őshazájukban a vesszőkaktuszok fán laknak, csupán nnálunk kényszerülnek cserépbe.

Az apró, jelentéktelen virágokat követik az igazi díszek: fehér, piros vagy kékesfekete gyöngytermések láthatóak a szártagok mentén. Jól fejlődik világos és sötétebb helyen is, ám a mészszegény (azaz tőzeges) földhöz ragaszkodik.

Ha ámpolnanövényként neveljük, ültessük a gyökereket mohával bélelt léckosárba, hogy a víz könnyen átcsorogjon rajtuk. Ám öntözés helyett még jobb, ha naponta többször is állott, lágy vízzel permetezzük a növényt és a gyökereket. Tíznaponként keverjünk tápszert is a vízhez. Átültetéshez használjunk készen kapható kaktuszföldet.

Meleg helyen akár homokban, akár vízben is könnyen gyökeresedik.

A hajtásokat langyos vízzel permetezzük a növekedés időszakában!A mészmentes talaj a legmegfelelőbb a Rhipsalis számára.

Ha hozzáérünk a növényhez könnyen letörhet, így vigyázzunk rá. Ha túlságosan összekuszálódna, egyszerűen csak vágjuk vissza, és visszanyeri mutatós alakját.

Hazájukban sokat hasznonnövényként nevelnek. Termését gyümölcsként fogyasztják, a levél rostjából kötelet, zsákokat gyártanak, levéből gyantát nyernek, erjesztve erős, bódító szeszes italt készítenek és így tovább.

Csak napos lakásokban érdemes foglalkozni velük. A szoba száraz levegőjét nagyszerűen tűrik. A fiatal növényeket nyáron is lakásban tartjuk.

Nagyon lassan fejlődnek, rendszerint csak 2-3 évenként kell átültetnünk. Gyakran előfordul még így is, hogy olyan kicsi a gyökere, hogy ugyanabba a cserépbe ültetjük vissza, csak a földjét cseréljük ki.

Az átültetés ideje a tavasz. Könnyen szaporíthatók otthon. Gyönyörű színpompás, változatos színű és alakú virágjaik megtermékenyülés után sok magot adnak, amelyeket a már ismertetett módon május végén vagy júniusban elvetünk. A csírázáshoz a pozsgás növények magvainak is sok vízre és 18-20 C fokos melegre van szükségük. Sőt, még az apró tűzdelt növényeket is így tartjuk, de csak a tűzdelés után a második, harmadik napon öntözünk először. Csak a "felnőtt" korban tűrik a szárazságot, a hideget és a napot. Gyorsabban látjuk a munkánk eredményét az ivartalan szaporításoknál.

  

BolzsayBacsi

Özvegy kertész vagyok, és a konyhában is jól megállom a helyem..

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció