Főoldal
  

Kerüljük el az ételfertőzést és ételmérgezést az alább egyszerű szabályokkal:

 

Csak megbízható helyről!

Házalótól élelmiszert (különösen gombát, nyers húst, húskészítményt) ne vegyünk, mert az megbetegedést okozhat.

Vadontermő (magunk szedte) gombából csak akkor készítsünk ételt, ha azt gombavizsgáló szakember fogyasztásra alkalmasnak minősítette.

A nyersanyagokat gondosan tisztítsuk, mossuk meg.

 

Főzzük meg alaposan!

Figyelembe kell venni, hogy a nyers baromfi, tojás, tőkehús szennyezett lehet betegséget okozó csírákkal, így például szalmonellabaktériummal. A jól megfőzött, megsütött ételben elpusztul a kórokozó.

A fagyasztott élelmiszert normál hűtőbe téve (+10 'C alatti hőmérsékleten) ajánlatos felengedni, vagy a főzést, sütést mélyhűtött állapotban kell megkezdeni, és az étel minden részét alaposan átforrósítani.

Mielőbb fogyasszuk el

Langyos hőmérsékleten az egészségre ártalmas csírák nagyon gyorsan szaporodnak. 4-5 óra múlva az étel fogyasztása megbetegedést okozhat.

 

Tároljuk megfelelően!

A hideg ételt (pl. salátát, cukrászsüteményt) tegyük azonnal hűtőbe. A melegen fogyasztandó ételt néhány órás tároláshoz tartsuk forrón (kb 60 'C feletti hőmérsékleten). Hosszabb időre azonban hűtőben kell tárolni, ilyenkor az edény hideg vízbe helyezésével minél gyorsabban hűtsük le. Meleg, gőzölgő ételt lefedve sem szabad hűtőbe tenni.

A hűtőből kivett, melegen kedvelt ételt fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk fel.

A csecsemőknek szánt ételt mindig frissen készítsük.

Savanyú élelmiszert, ételt, italt sose tároljunk alumíniumedényben. Mázas cserépedényben semmilyen élelmiszert ne tároljunk. Fémdobozos konzervek tartalmát felnyitás után ne őrizzük az eredeti csomagolásban.

 

Külön kezeljük!

Az ételbe a nyers élelmiszerből, a használt konyhaeszközről, szennyezett kezünkről ételfertőzést, - mérgezést vagy ételromlást okozó csírák tömege kerülhet.

Lehetőleg külön vágódeszkát, kést, stb használjunk a nyersanyaghoz és a készételhez. Ha ez nem lehetséges, az eszközöket a kétféle használat előtt gondosan mossuk el.

Mindig tiszta (újraelmosott) evőeszközzel kóstoljuk az ételt.

 

Mossunk kezet!

Mossunk alaposan kezet, mielőtt főzni kezdünk.

Akkor is mossuk meg a kezünket, ha a nyers élelmiszerek (hús, baromfi) előkészítésével végeztünk, vagy valamiért megszakítottuk a munkát (vécéhasználat, pelenkázás, stb).

Hasmenéssel, hányással, lázzal járó megbetegedésben, gennyes bőrelváltozás esetén az ember szervezetéből rendszerint betegségetokozó csírák tömege kerül a környezetébe. Ilyen állapotban csak a kegszükségesebb esetben és a legnagyobb elővigyázatossággal foglalkozzunk ételkészítéssel.

Ha sérülés van a kezünkön, helyezzünk a sebre vízzáró tapaszt vagy kötést.

Ne feledjük, hogy kedvenceink (kutya, macska, madár, teknős) érintésével is veszélyes csírák kerülhetnek a kezünkre és onnan az ételbe akkor is, ha az állat nem beteg.

 

Tartasuk tisztán a konyhát!

Az ételkészítéshez használt munkafelületeket (sztalt, gyúrótáblát, vágódeszkát), eszközöket és gépeket különösen tisztán kell tartani.

A mosogatáshoz használt kefét, szivacsot használat után alaposan öblítsük ki és tartsuk szárazon.

Az elmosott eszközöket lehetősleg hagyjuk lecsepegni, megszáradni. Ha ragaszkodunk a törölgetéshez, a ruhát - az étellel, konyhaeszközzel érintekző egyéb ruhákkal együtt - naponta cseréljük, és újabb használat előtt főzzük ki.

A felmosóeszközöket is tartsuk tisztán, elkülönített helyen.

A tisztító-, fertőtlenítő szert és egyéb háztasrtási vegyi anyagot tároljuk eredeti csomagolásban és olyan helyen, hogy a gyerek ne férhessen hozzá, az ételbe ne kerülhessen.

A hulladékot mindig fedett tartályban - elszállításhoz célszerű beköthető fóliazsákban - gyűjtsük.

 

Védjük a rágcsálóktól!

A legjobb védelmet az jelenti, ha az ételt elzárt edényekben tartjuk. Ha van kamránk, nyilásaira erősítsünk rovarhálót.

A rágcsálóírtás akkor lehet eredményes, ha az épület minden részére - szükség esetén környezetére is - kiterjed. Irtás előtt gondosan takarjuk, fedjük az élelmiszert, vegyszertől vagy elhullott rovartól ne szennyeződjön. Irtás után takarítsunk.

 

Használjunk tiszta ivóvizet!

Ha kétely merül fel az ivóvíz tisztaságával kapcsolatban (pl saját kút használatánál), forraljuk fel a vizet, mielőtt meginnánk, ételbe tennénk vagy jégkockát készítenénk belőle.

Ha a víz csecsemő ételéhez, italához kell, előzetesen tájékozódjunk a minőségéről, és szükség esetén csak palackozott, illetve tasakos ivóvizet használjunk.

 

Amennyi szükséges!

Az aranyszabályokat akkor se feledjük, ha vendégeket fogadunk, családi összejövetelt, lakodalmat rendezünk vagy házi disznóvágást végzünk.

Csak annyi élelmiszert szerezzünk be, annyi ételt készítsünk, amennyinek a mondottak szerint biztonságos tárolásáról, elkészítéséről gondoskodni tudunk.

 

  

PatikAnna

Patikában dolgozom.

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció