Főoldal
  

Foltisztítás

Ráömlött a vörösbor a fehér ingére? Valami ragacs került a ruhádra? Kifolyt a tinta a tolladból a zsebedben?

A foltok mindig bosszantóak, de többségük könnyen eltüntethető. Feltéve, hogy gyorsan cselekszel. Minél frissebb a folt, annál kevésbé issza be magát az anyagba.

Ha nincs kéznél a legújabb, leghatékonyabb folteltávolító, próbálkozz a következő módszerekkel:

Vér Azonnal folyass rá hideg vizet, majd mosd ki a textíliát a kezelési útmutató szerint.
Tinta, golyóstoll, színes ceruza Először próbálkozz folteltávolítóval. Ha ez nem működik, használj denaturált szeszt. Alaposan öblítsd ki a feloldott tintát. Ismételd a műveletet addig, amíg teljesen el nem tűnik a folt.
Bogyós és egyéb gyümölcsök Mosd ki a foltos darabot 95'C-on, ha az anyag bírja. Ha a folt nem tűnt el, a fehér ruhákon használhatsz sóskasavkészítményt, ami jó eséllyel kifehéríti a foltot.
Csokoládé Óvatosan kapard le a csokimaradványokat az anyagról, majd mosd ki a ruhacímke utasításainak megfelelően. De mosás előtt le is fagyaszthatod a ruhát, és dermedt állapotban szedheted le rola a csokit.
Kávé Folyass rá azonnal hideg vizet, majd mosd ki a címke útmutatása szerint.
Ketcup, paradicsom és fű Mosd a foltos textíliát a ruhacímke utasítása szerint. Ha nem jön ki a folt, mosd át újra fehérítős mosószerrel, előtte érdemes folteltávolító szappannal átdörzsölni.
Gyanta Távolítsd el a foltot egy terpentinbe mártott ronggyal, majd mosd ki a ruhát a kezelési útmutató szerint.
Rúzs Kend be a foltot mosogatószerrel, majd mosd ki a ruhát a címkén feltüntetett információk szerint. Ha nem jön ki a folt az első mosás során, dörzsöld át szappannal.
Olaj Kezeld a foltot valamilyen zsíroldóval, például mosogatószerel. Utána dörzsöld át szappannal, és mosd ki a ruhacímke ajánlása szerint.
Rozsda kezeld a foltot borkő- vagy citromsavval, majd mosd át az anyagot a kezelési útmutatója szerint.
Vörösbor Szórj asztali sót a foltra, hogy felszívja a vörösbort. Mosd át kézzel mosogatószeres vízben, majd tedd be a gépbe, és mosd ki alaposan a ruhacímke útmutatása alapján. Lehetőség szerint használj fehérítős mosószert. vagy megpróbálhatos eltüntetni a vörösbosrfoltot egy kis fehérborral.
Vaj és margarin Dörzsöld be a foltot valamilyen zsíroldóval, például mosogatószerrel. Öblítsd ki alaposan, majd mosd ki mosógépben.
Gyertyaviasz Szedd le a viaszt az anyagról, amennyire csak tudod. Tegyél a viaszos rész alá és fölé két-két réteg papírtörlőt, majd forró, száraz vasalóval vasald át. A maradék foltot dörzsöld át zsíroldóval, mondjuk mosogatószerrel.
Izzadásgátló és dezodor Dörzsöld át szappannal, majd mosd ki a ruhát a kezelési útmutató alapján.

 

Ha egy erős oldószert használsz, például denaturált szeszt használsz, először próbáld ki a ruhának egy olyan részén, ami normál viselet esetén nincs szem előtt. Ne tedd mosógépbe vagy szárítógépbe az oldószeres ruhát. A vegyszert először öblítsd ki alaposan az anyagból - tűzveszélyes lehet!

Rágógumi

Tedd a ruhát a fagyasztóba vagy jegeld le a foltot egy jégakkuval. Amikor a rágógumi-maradék megfagyott, egyszerűen le tudod kaparni. Végül mosd ki a ruhát.

  

V_Margit

Újdonsült anyuka..

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció