Főoldal
  

Alapismeretek

 

Kéket kékkel, fehéret fehérrel

Magától értetődőnek tűnik, igaz? De nagyon sok különböző színű és típusú anyag létezik, tényleg figyelj oda erre!

Először is, olvasd el a kezelési útmutatót a ruha címkéjén. Utána nézd meg a színét, és rakd kupacokba a szennyest az alábbi három egyszerű szabály alapján:

 

1. színek

Válogasd szét a világos és a sötét ruhákat úgy, hogy a kupacba kerülő legvilágosabb színhez viszonyítod a többit. Ezzel a módszerrel elkerülheted, hogy a fehér lepedőd vagy a pólód rózsaszín vagy babakék legyen.

 

2. A hőmérséklet

A ruha címkéjén feltüntetett mosási hőmérsékletet mindig vedd figyelembe! Ne mosd annál melegebb vízben a ruhát, mert ezzel könnyen tönkreteheted.

Ugyanakkor sokszor előfordul, hogy a címkén alacsonyabb tisztítási hőmérsékletet tüntetnek fel a gyártók, mint amennyit az anyag valójában kibír. A túl alacsony hőmérsékleten nem mindig lehet tisztára mosni a szennyest.

Az is megtörténhet, hogy nincs már címke a ruhában. Ilyenkor használd a józan ítélőképességedet. Kényes textíliának tűnik? Milyen anyagból készült? Bízz a megérzésedben, és tedd abba a kupacba, ahol megítélésed szerint hasonló anyagú darabok vannak.

 

3. Mosóprogram

A mosóprogramot a ruha címkéjén található információk alapján válaszd ki. Azok a ruhák, melyek kézzel mosható jelzést kaptak, moshatók mosógépben, ha a készülékeden van speciális kézi mosás program.

És most nézzük, hány kupacba osztottad a szennyest. Túl sok lett? Mindenképpen tartsd meg a színek szerinti osztályozást, viszont összevonhatod egy adagba a különböző mosási hőmérsékletet igénylő anyagokat, ha a legkényesebb anyag tisztításának megfelelő programot választod.

 

Ürítsd ki a zsebeket!

Eléggé bosszantó, ha a zsebedben felejtett dolgok miatt tönkremegy a mosógéped, vagy egy papírzsebkendő miatt kezdheted előről a mosást.

 

Selyem, bársony vagy csak egy rongy?

A különböző típusú anyagokat eltérő módon kell mosni és szárítani. Alapvetően két csoportba sorolhatjuk az anyagokat: mesterséges textíliák és természetes textíliák.

 

Mesterséges anyagok

A mesterséges anyagok csoportjába rengeteg különféle textília tartozik, mindegyik saját, egyedi jellemzőkkel bír.

A főbb csoportok:

Szintetikus anyagok

Ilyen például az akril és a poliamid. Erős, nem gyűrődő anyagok, de nem szívják fel a nedvességet, ezért könnyen feltöltődnek elektromossággal.

Ugyanakkor a szintetikus anyagokat könnyű mosni és gyorsan száradnak.

Viszkóz

Nagyon sokféle alakban találkozhatunk vele. Némelyik változata minőségében hasonlít a pamuthoz: bírja a magas hőmérsékletet, de van olyan viszkózruha is, amely maximum 40 fokon mosható. A viszkóz kinyúlik, amikor nedves lesz, erre érdemes odafigyelni, ha ilyen ruhát szárítasz. A legjob, ha fektetve szárítod.

 

Természetes anyagok

A természetes anyagból készült ruhák lélegeznek, ami annyit tesz, hogy az anyag felszívja a test felületén a nedvességet, ezért nagyon kényelmes viseletnek érezzük.

Néhány példa természetes anyagokra:

Pamut

Gyakran használt tartós anyag, ami jól bírja a durva kezelést, tisztítása is magas hőmérsékleten, 60-95'C-on hatékony. Az első mosás alkalmával legtöbbször egy kicsit összemegy.

Len

Többnyire asztalterítő, szalvéta, és bizonyos típusú ruha készül belőle. Mosás során több odafigyelést igényel, mint a pamut, ne mosható 60'C-nál magasabb hőmérsékleten. Akárcsak a pamut, a len is összemegy a mosásban, és gyűrődik is.

Gyapjú

A textília rugalmas szálai miatt nem gyűrődik. Nagy odafigyeléssel kell mosni, maximum 40'C-on, centrifugázni pedig rövid ideig, alacsony fordulatszámon. Érdemes szárítógépben szárítani, ha van a gépben gyapjúszárítóprogram vagy felgöngyölni és száraz törülközőbe és így kinyomkodni belőle a vizet centrifugázás helyet.

Selyem

Finom anyag, amely nagyon kíméletes kezelést igényel. Maximum 40'C-on mosható, így is csak selyemmosásra alkalmas programmal. Lehetőség szerint hagyd kicsepegni belőle a vizet mosás után, de ne szárítsd a napon, mert könnyen töredezetté válik és kifakulhat.

 

Válaszd a megfelelő programot!

A legtöbb anyag mosható gépben, de csak akkor leszel elégedett az eredménnyel, ha a ruha anyagának és szennyezettségének megfelelő programot választod.

Az erősen szennyezett mosnivalóhoz válassz intenzív programot. A normál szennyezettségű, természetes anyagokat célszerű ökoprogrammal mosni. A gyors programok pedig tökéletesen megfelelnek, ha kevés vagy alig szennyezett ruhát mosol.

Ha allergiás vagy, válassz extra öblítést. Használd a kímélő programot a szintetikus anyagokhoz és a vasaltmintás ruhákhoz. A gyapjúmosáshoz külön program van, és sok mosógépben találsz speciális programot az olyan sportcuccokhoz, mint például a tréningruha vagy a sportdzseki. Sok sportdzseki vízálló, légáteresztő anyagból készül, ilyen például a Gore-tex. Ezekhez a ruhákhoz ne tegyél öblítőt. Az éjszakai mosásoknál lehetőséged van arra, hogy a centrifugázást akkorra időzítsd, amikor ki tudod szedni a ruhát a gépből.

 

Némelyik mosógépnek az edzőcipők mosására is külön programja van!

 

Mennyire szennyezett az erősen szennyezett?

Alig szennyezett ruhák: nincs igazából tisztítandó folt, ezeket a darabokat igazából csak fel kell frissíteni.

Normál szennyezettségű ruhák: egész nap hordott darabok, némelyikben van látható koszfolt.

Erősen szennyezett ruhák: azok a dolgok, melyeket legalább egy napig hordasz (zokni), szorosan hozzád érnek (fehérnemű) vagy olyan textíliák, melyek funkciójukból adódóan időnként alapos tisztításra szorulnak (törülköző).

Nagyon erősen szennyezett anyagok: ilyenek például a sárral, fűvel, étellel vagy borral összekent textíliák. De ide sorolhatjuk a konyharuhát, lepedőt, melyeket hosszabb ideig használsz, valamint a sportoláshoz hordott ruhákat.

 

Mikor van teletöltve a mosógéped?

Mennyi szennyest tömhetsz bele a gépbedbe? Nos, többet, mint gondolnád. A mosógépek hatékonyságát manapság teljes töltet mellett mérik, és a ruhák így is tiszták lesznek. Legtöbbünk átlagosan 3 kg ruhát mos egyszerre, miközben a mosógépek 6-8 kg ruhára vannak méretezve. Fél töltettel elindítani a gépet energiapocsékolás. Pakold meg annyira a dobot, amennyire a program engedi: a maximális töltőtömegre vonatkozó információt megtalálod a kezelési utasításban.

A súlyérzékelővel ellátott mosógép segíthet abban, hogy ne pazaroljuk feleslegesen az energiát. Jó megoldás lehet, ha kisebb és nagyobb darabokat vegyesen teszel a gépbe, így egyenletesebb lesz a dobmozgás.

Útmutató a gyakran hordott ruhadarabok súlyához:

farmer 600g
póló 200g
ing 200g
bugyi/bokszeralsó 50-100g
melltartó 100g
egy pár zokni 100g
kis törülköző 200g
paplanhuzat 700g

 

 

A megfelelő tisztítószer kiválasztása

Többnyire ízlés dolga, hogy a rengeteg különböző márkájú mosószer közül melyiket választod. Ha érzékeny vagy az illatanyagokra vagy általánosságban érzékeny vagy a vegyszerekre, és fontos, hogy a mosószert nagyon alaposan kiöblítse a mosógép, akkor állíts be extra öblítés programot.

Por vagy folyékony mosószer?

Nem számít, amíg fehérítős változatot használsz a fehérekhez, fehérítőmenteset a színes ruhákhoz, és enzimmentes mosószert a gyapjú- és selyemanyagok mosásához.

Figyelj a környezetre is!

Napjainkban elég sok mosószer ökocímkével kerül a boltokba. Nem kell feltétlenül fehérítőt használnod minden adag fehér mosnivalóhoz, mert a fehérítő viseltessé teszi az anyagot és károsítják a környezetet. A normál mosószerek is elég hatékonyak.

Törekedj arra, hogy teljes töltettel indítsd el a programot, és ne használj indokolatlanul magas hőmérsékleten futó programokat.

Mennyi mosószert használj?

A megfelelő mennyiségű mosószer használata fontosabb, mint gondolnád. Ha túl sokat adsz a ruhákhoz, attól nem lesznek tisztábbak. Ellenkezőleg, a mosószer benne marad az anyagban, ami irritálhatja a bőrödet, allergiát okozhat. Ha túl kevés mosószert használsz, nem lesznek tiszták a ruháid. Mindenekelőtt olvasd el az adagolási útmutatót a csomagoláson. Onnan megtudhatod, hogy mikor mennyi por/folyékony mosószert kell adnod a szennyeshez, és hogy a dobba vagy a gép mosószertartályába kell-e tenned. Növeld vagy csökkentsd a mosószer mennyiségét annak függvényében, hogy éppen mit mosol, mennyire koszosak a ruhák, illetve mennyire kemény a víz.

 

Vízkeménység

A víz keménységét a benne lévő kálcium- és magnéziumok mennyisége határozza meg. Minél kevesebb az ion, annál lágyabb a víz. A lágy vízbe kevesebb mosószer kell. A vízkeménység lakóhelyenként változik. Ellenőrízd a lakóhelyed szerinti vízműnél a víz keménységét.

Lágy víz 0-6' DH
Mérsékelten kemény víz 7-13' DH
Kemény víz 14-20' DH

 

 

Használjak öblítőt?

Öblítőt azért használunk, hogy a ruháink puhák legyenek, és ne töltődjenek fel könnyen elektromossággal. Ennek tükrében a szintetikus anyagoknál érdemes használni. Akkor is hasznos, ha a lakóhelyeden kemény a víz.

Hogyan varázsolhatod puhává a ruháidat?

Felejtsd el az öblítőt! Szárítsd a törülközőket és a pamutpulóvereidet mosás után szárítógépben néhány percig. Akár teljesen meg is száríthatod őket a gépben, de kis is teregetheted a szabadba.

  

V_Margit

Újdonsült anyuka..

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció