Főoldal
  

 

Elkészítési idő: 2 óra

1 darab: 176 kcal/734 kJ

 

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

Az égetett tésztához:

1-1 csipet só és porcukor

100 g vaj/margarin

100 g rétesliszt,

Továbbá:

500 g fehér csemegeszőlő

8 ek. brandy

4 tojás

5 dl tejszín

100 g vaníliás porcukor

2 tasak habfixáló

20-25 szem dió.

1. Az égetett tésztához 1dl vizet felforralunk a sóval, porcukorral és a zsiradékkal. Egyszerre hozzáadjuk a lisztet, erőteljesen összekeverjük, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve csak addig pirítjuk (1-2 perc), amíg a massza el nem válik az edény falától, az edény alján vékony, fehér hártya nem képződik, a tészta pedig pattogó-sercegő, "égetett" hangot nem hallat (ennen a neve). Lehúzzuk az edényt a tűzről, a masszát keverőtálba tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, szárazra törölgetjük, a szőlőszemeket félbe-, negyedbe vágjuk, a magokat eltávolítjuk. 20 szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit meglocsoljuk a brandyvel, és lefedjük.

3. Kibéleljük sütőpapírral a tepsit. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra, és beteszünk az aljára egy kb. 2dl forró vízzel telt edénykét (a gőz segíti a tészta emelkedését). A kézi robotgép spirálbetétjével egyenként, alaposan beledolgozzuk a masszába a tojásokat - ettől lesz szép üreges a fánkok belseje.

4. A masszát csillagbetétes nyomórózsákba szedjük. Tisztes távolságra egymástól 3-4 cm átmérőjű halmokat-rózsákat nyomunk a tepsire, és középső rácsálláson 20-25 percig sütjük. A sütő ajtaját 15 percig nem szabad kinyitni, mert "megfázik", összeesik a tészta.

5. A megsült fánkokat kitámasztott ajtajú sütőben öt percig pihentetjük, majd recés élű késsel kettévágjuk őket, belsejükből eltávolítjuk a tésztadarabkákat. A szőlőt alaposan lecsepegetjük, arányosan elosztva a fánkok alsó felébe szedjük.

6. A vaníliás porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, kíméletesen belekeverjük a szőlő pácolására használt brandyt, nyomózsákba szedjük, és a szőlő tetejére, a fánkokba púpozzuk. A félretett, félbe-negyedbe vágott szőlőszemekkel és a gerezdekre bontott dióval díszítjük. Levágott "kalapkájukat" visszatesszük a tetejükre, tálalásig hidegen tartjuk. 1-2 órán belül tanácsos elfogyasztani, mert megereszkedik, esetleg elázik a tészta.

A fánkok üregét tölthetjük vaníliakrémmel vagy sűrűre főzött, brandyvel illatosított pudinggal is, ez esetben 2 dl tejszín elegendő, hiszen csak a díszítéshez szükséges. Az égetett tésztából készített, eredetileg falatnyi fánkocska édes és sós krémekkel egyaránt tölthető. Ha nagyobbakat sütünk belőle, és vaníliakrémmel, tejszínnel töltjük, tüstént "képviselő" válik belőle

  

CukraszAnnamari

Szegeden vagyok cukrász.

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció