Főoldal
  

Az étkezési olajok családja nagyon népes.

Napraforgóolaj

A világ legelterjettebb, legnépszerűbb és legtöbbet használt olajfajtája, ezért nagy a valószínűsége, hogy ha a sarki üzletben olajosüveg nyúlunk, napraforgóolajat találunk.

Magas olajtartalmú magvak sajtolásával állítják elő. nagy mennyiségben használják főzőzsiradékok és margarinok adalékanyagaként.

Olívaolaj

AZ eredetileg Krétán és Kis-Ázsiában honos, igénytelen növényt még az ókori görögök terjesztették el. Az olajbogyó sok éhínségen segítette át az antik idők és a középkor népeit.

A kereskedelemben kapható olívaolajok többségét érett bogyókból, hidegen sajtolják. Színétől, savtartalmától, íz- és illatanyagától függően osztályozzák, a legfinomabbak címkéjén az "extra olive oil" jelzés inkább átlagos minőséget jelöl. Az olasz olajok színe általában inkább zöldes, a spanyoloké sárgásabb, míg a görög olajok általában határozottan zöldesek.

Sütéshez, főzéshez is használhatók, de leginkább saláták, salátaöntetek elmaradhatatlan alkotórészei. Érdemes kipróbálni grillezéshez is.

Dióolaj

A pörköletlen dióból készült olajat évszázadokon keresztül fa konzerválására használták, így például a hagyomány szerint a híres Stradivari hegedűk is azért szólnak (többek között) olyan gyönyörűen, mert házukat a legfinomabb dióolajjal kenegették. A pörkölt dióból először a XIX. században készítettek olajat, amely jellegzetes ízének köszönhetően hamar népszerűvé vált. A legnevesebb dióolajok Franciaországban, ezen belül is Dordogne vidékén készülnek, de természetesen annyi féle és fajta változatban ahány diófajta megterem. Az olajban gazdag dióbélből kb 2 kg elég egy liter olaj előállításához. A dióolajokat elsősorban saláták ízesítésére használják.

Mogyoróolaj

A legfiatalabb étkezési olaj, először éppen húsz esztendeje állították elő. Mivel a diónál jóval alacsonyabb az olajtartalma, 2,5-3 kg mogyoróra is szükség van egy liter olaj előállításához. Átható illata és telt íze elsősorban saláták ízesítésére teszi alkalmassá.

Mandulaolaj

A kozmetikusok szépítőszerek, krémek alkotórészenként hamarabb használták, mint a konyha művészei. A kis üvegekben kapható, főleg Spanyolországban és Franciaországban előállított étkezési mandulaolajat alig néhány évtizede ismerjük. Elsősorban halak ízesítésére kiváló, például a grillezés befejezése előtt a mandulaolajjal megkent roston sült halaknak egészen egyedi ízt kölcsönöz, de finom karfiol- vagy brokkolisalátára öntve is.

Szójaolaj

Az ázsiai szója a keleti konyha elmaradhatatlan tartozéka, akár csíra, tofu, vagy olaj formájában. A világ növényiolaj-termelésénak közel fele a szójából származik, felhasználási területei az étkezési célokon messze túlmutatnak. A viszonylag semleges ízű szójaolajat a keleti étkezési kultúra szinte minden receptjében hasznosíthatjuk.

Kókuszolaj

A kókusz fehér húsából előállított olajat Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és a környező országokban sütéshez, főzéshez használják, de igazán ipari felhasználása jelentős. Margarinok és egyéb étkezési olajos készítmények állagjavításához éppúgy nélkülözhetetlen, mint a kozmetikai ipari számára.

Szezámmagolaj

Alapvetően két fajtája létezik. A hagyományosan sajtolt magokból sárgás zöldes, erős ízű és aromájú olajat nyerek. A pörkölt szezámmagból sajtolt olaj sötét színű, íze áthatóan erős. Az eredetileg Afrikában honos egynyári növény gyorsan elterjedt Indiában. Kínában és a világ legtöbb trópusi, szubtrópusi országában. Néhány cseppje elég, hogy bármely ételnek erőteljes ízt és aromát kölcsönözzön.

Repceolaj

A mérsékelt és meleg égövben szinte mindenhol nagy mennyiségben termelt repcéből készül a piacokon általában legolcsóbb repceolaj. Az általános konyhai használatra alkalmas kevert háztartási főzőolajok egyik alapvető alkotóeleme. Finom ízt ad az önteteknek, sülteknek és párolt zöldségeknek.

Kukoricaolaj

A kukoricaszemekből viszonylag gazdaságosan kinyerhető, nagy mennyiségban gyártott kukoricaolaj olcsósága és általános felhasználhatósága alapján világszerte nagy népszerűségnek örvend. Amerikából indult hódító útjára.

  

BolzsayBacsi

Özvegy kertész vagyok, és a konyhában is jól megállom a helyem..

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció