Főoldal
  

 

Türelmesen és fokozatosan, és hittel, hogy meg lehet szeretni. Mert lehet, nagyon lehet szeretni…

Jó helyen, jó időben

Nem mindegy a hely sem. Nekünk magyaroknak áldott nagy szerencsénk van, hiszen a világ egyik legszebb operaházában ismerkedhetünk ezzel a műfajjal. ..Igen vannak drága jegyek, de a harmadik emeleten egy jó gukker segítségével is kitűnően láthatunk- baráti áron vett jeggyel- a hangélvezet pedig hibátlan.

Előadás előtt kívülről belülről megcsodálhatjuk az Ybl palotát, amelyet minél tovább nézegetünk, annál szebbnek látjuk, és annyi a látnivaló, hogy a szünetekre is bőven marad belőle.

A zárt függönyök előtt érkezik még a karmester és felcsendül a nyitány. Kezdődhet a találkozás! Elsőre feltétlen egyszerűbbel indítsunk. Lehet az akár gyerekelőadás is.(ha nekünk nincs, kérjük el a szomszéd gyerekét, mindenki örülni fog) Kellemes élmény a Jancsi és Juliska vagy a Pomádé király új ruhája is. Itt ugye történetet ismerjük és teljes gőzzel a zenére, rendezésre koncentrálhatunk.

Igen a történet ismerete mindig fontos, így operai előadás előtt mindenképpen vegyük le a könyvespolcról az opera nagy könyvét vagy surf öljünk a végtelen információs sztrádán és ismerjük meg előzetesen a mű történetét. Annál is inkább, hogy az új trend szerint az operák mindenhol eredeti nyelvükön szólalnak meg. Ettől megijedni nem szabad. hiszen előadás közben a színpad tetején olvashatjuk magyarul az éppen énekelt áriát, így folyamatosan követhetjük a cselekményt és erőlködnünk sem kell, hogy megértsük miről is szól éppen a dal.

Mozart és Verdi

Szóval, ha nincs szomszéd gyerek, akkor Mozart, Verdi valamely remekművével kezdjük az operával való ismerkedést. No persze számoljunk le azzal a tévhittel, hogy az operában túlsúlyos donnák és urak álldogálnak a festett színpadkép előtt. Manapság, túlnyomóan remek nők és nemes daliák éneklik a hősszerelmes szerepeket a világ minden operaházában, akik jönnek-mennek a világban szerepekre szakosodva. Nincs kilengés, mert a nagy sztárok is akár a bokszolók csak bizonyos súlyhatárok között versenyképesek.

És a festett háttér? Ma már a technika mindenre képes; égbe szállhatnak, földbe tűnhetnek az énekesek, autók nyargalászhatnak a színpadon, van akrobatika, erotika és minden, ami a zenei élményt még teljesebbé teheti. Így aztán, ha néha elfáradunk még a zenében, gyönyörködhetünk a színpadképben, a jelmezekben, a lenge nőkben és adoniszi férfiakban is.

Közben észre sem vesszük, hogy minden betölt a zene; olyan, mint egy jó masszázs, felszabadít, lelazít, boldoggá tesz….És minél többet gyakoroljuk, annál jobban esik. Lassan átevezhetünk a mélyebb vizekre is, jöhet a barokk, Wagner és később a kortárs. Hamarosan, sok gyakorlással észrevesszük a finomságokat, a rejtett szépségeket és úgy fog hiányozni, mint egy jó pohár bor a vacsora mellé vagy egy szivar estebéd után. –csillagszem-

Csillagszem

Szeretek írni minden féléről

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció