Főoldal
  

Derült égből a villámcsapás, amikor kiderül drogfüggő van a családban. Sokan mégis homokba dugják a fejüket.

Testi tünetek

Beesett, szürke arc, a szokásosnál szűkebb vagy tágabb pupilla, szájszárazság (a száj gyakori nyalogatása), orrfolyás, kisebesedett orrlyukak, étvágytalanság, erős fogyás, tűszúrásnyomok.

Pszichés tünetek

Alvás-, figyelem- és koncentrációzavar, feledékenység, indokolatlan fáradtság, tér- és időbeli tájékozódási zavarok, összefüggéstelen beszéd, indokolatlan félelemérzés, esetleg hallucináció.

Mit szabad és mit nem?

Segíts, de ne a saját károdra. Amíg van lehetőséged a tényleges támogatásra, csináld, de ne habozz szakemberhez fordulni.

A lényeg: a problémáról beszélni kell. A drogfüggő általában tagad - és nemcsak a család, hanem elsősorban saját maga előtt. Nehezen fogadja el szenvedélybetegsége tényét, épp ezért éreznie kell, hogy segítséget, megértést és támogatást kap, hogy a környezetének nem az a célja, hogy megszabaduljon tőle, bíróság elé állítsa vagy kényszergyógykezelésre küldje.

Ne hallgass, ne vállalj cinkosságot. Ez az egyik legnagyobb hiba, amelyet elkövethetsz. Hasonlóképpen veszélyes az elutasítás, az érzelmi zsarolás, a fenyegetés. Erőszak hatására csak a legritkább esetben áll elő belső változás, márpedig a gyógyulás útjára minden esetben magának a drogfüggőnek kell rálépnie.

Ne ess pánikba. Igaz, a kábítószer-használathoz csupa negatív érzület kapcsolódik, ráadásul a tevékenység illegális. Igaz, ma Magyarországon a segítő intézményeknek még nincs túl nacs múltja. Mindazonáltal léteznek, működnek, és jó, ha tudod: a legtöbb drogambulancián van lehetőség anonim kezelésre is.

  

Gergely

Fitness oktató, életmódtanácsadó.

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció