Főoldal
  

Önérvényesítés, önállóság, függetlenség, önbizalom, határozottság.

"A földtől a vízen át a tűzhöz érkezünk. Az érzelmek és vágyak mögött erőt és tettet találunk. A tudattalan testi állapotból belépünk a lélek és a test egyesülésének szintjére. A köldökcsakrán keresztül juttatjuk kifejezésre két alsóbb csakránk, a gyökér- és a szakrális csakra vágyait, illetve ennek révén fogadjuk be és dolgozzuk fel a minket érő hatásokat. E csakra által teljesíthetjük ki lényünket és alakíthatunk ki harmonikus kapcsolatot környezetünkkel. Mindebben fontos szerepet játszik, természetesen az egészséges határokon belül az önérvényesítés, az önállóság, a függetlenség, az önbizalom, a határozottság."

(Anodea Judith)

 

Egyéb elnevezései: napfonat csakra, hármas csakra, solar-plexus csakra, manipura.

Színe: napsárga.

Eleme: tűz.

Vortexek száma: 10.

Szimbolikája: lefelé néző háromszög a hindu napkeresztekkel (szvatisztákkal).

Helye: a köldöktől a napfonatig.

Hozzá kapcsolódó életkor: 14-21 ; 63-70éves korig.

Mirigyei: hasnyálmirigy, mellékvesék.

Érzékelés: a látás.


Testrészei:

- hasüreg,

- az emésztési rendszerünk,

- a gyomor,

- a máj,

- a lép,

- az epehólyag,

- a hasnyálmirigy,

- vékonybél.


Témái, kulcsszavai:

- erő,

- hatalom,

- akarat,

- önbizalom,

- önértékelés,

- érzelmek kifejezése,

- kitartás,

- agresszió,

- elismerés utáni vágy,

- természetes kapcsolat a saját érzelmeink megértéséhez,

- egészséges önbizalom,

- a dolgok "megemésztése",

- fizikális emésztés.


Aromaterápia: bergamott, rozmaring, kamilla, citrom, ánizs, levendula.

Drágakő terápia: borostyánkő, sárga citrin, topáz, tigrisszem.


További harmonizálás:

- emésztőrendszerünk karbantartása (évenként 2x méregtelenítés),

- gyertyaláng figyelése 1 méterről: amellett, hogy ez erősíti a szemet, megszabadít a nap közben felvett asztrális szemét egy részétől, és erősíti a manipurát,

- napraforgómező vizualizálása, látogatása,

felhúzott térddel való ugrálás,

- törökülésben törzsfordítás-összekapcsolva a légzéssel.

 

Légzései: hasi légzés, tűz légzés (nagyon gyors, nagyon intenzív ki-belégzés).

Ételei: sárga színű élelmiszerek: ananász, paprika,csicsóka, sütőtök, citrom, sárgabarack, sárgadinnye, narancs, mandarin, homoktövis.

Gabonája: zab.

Az "emésztés" témakör szorosan kapcsolódik a napfonathoz. Az emésztőrendszerünk a legpszichoszomatikusabb szerv a testünkben. Testünk két legfontosabb mellékcsakrája, a napfonat mellékcsakrái: lépcsakra, májcsakra.


Diszharmonikus állapot:

- agresszivitás,

- diszharmónia a családtagokkal,

- erőtlenség,

- manipulálás,

- megtévesztés,

- feszélyezett emberi kapcsolatok,

- kedvtelenség,

- rossz közérzet,

- harag,

- düh,

- mazochizmus,

- szadizmus,

- hiányzó bizalom,

- félelem a saját erőnktől,

- félelem a bennünk lévő árnyéktól,

- szorongás.

Minél agresszívabb, erőszakosabb valaki külsőleg, annál gyengébb belsőleg. A szelídség a benső erő.

 

Testi problémák diszharmonikus működés esetén:

- gyomor panaszok,

- fekélyek,

- bél és emésztési zavarok,

- hasnyálmirigy betegségei,

- cukorbetegség,

- máj és epe problémák.

Epekő: az epekő kikristályosodott agresszió/erőszak.

Diabetes: hátterében szeretettel kapcsolatos lelki problémák állnak. A cukorbeteg vagy nem kap elég szeretetet, vagy úgy érzi, hogy nem érdemli meg a kapott szeretetet.

Szemproblémák: ebben szerepe lehet a 6-os csakrának is. A látásproblémák azonban kapcsolódhatnak a 3-as csakrához is, a máj túlterheltsége, és energetikai hiányosságai miatt, továbbá összefügghetnek családi problémákkal. A szem romlása jelentheti azt, hogy az illető nem akarja/fél látni a körülötte lévő dolgokat. A távollátás azt jelzi, hogy a jelentől fél, aki pedig fizikálisan nem lát távolra, az lelkiekben tart a jövő eseményeitől.

Bal szem: apa/múltbeli dolgok,

jobb szem: anya/jövőbeli kilátások.

Súlyproblémák: főként a hasi területen jelentkező plusz kilókra kell gondolni. Mivel a manipura egyik fő témája az emésztés, így itt különösen igaz, hogy oda kell figyelni a táplálkozásra. Míg az 1-es csakra életmódja a mindenevő étkezés, a 2-es csakráé az ovo-lakto vegetáriánus táplálkozás, a 3-as csakráé a lakto-vegetáriánus.Természetesen fontos megjegyezni és nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a manifesztálódott betegségek hátterében számos ok meghúzódhat. A lélek mindig hat a testre, hiszen az anyag önmagában nem képes megbetegedni. Az embernél a betegségek kialakulását a karmája és a táplálkozása is befolyásolja a lelki folyamatain és csakráinak állapotán túl.

Alapérzelmeink tudatosítása! Az 5 autentikus érzelem kezelése: düh, harag, félelem, bánat, öröm. Asszertivitás-egészséges önértékelés- kialakítása, szelíd határozottság (kerülni az áldozati magatartást és mások megalázását).


Megerősítés:

nyitott vagyok, becsülöm magamat, tele vagyok éltető erővel, elérem célomat, erős vagyok és bátor.


Negatív gondolatok:

- "Gyenge vagyok.",

- "Tehetetlen vagyok.",

- "XY-tól függ a boldogulásom.",

- "Engem mindenki kihasznál.",

- "Nem mondhatok nemet.",

- "Az életem küzdőtér, állandó harc."


A sérült csakrával rendelkező ember a negatív gondolatok hatására tovább gyengíti a csakráját, ezáltal görcsös erőfeszítéseket tesz, hogy kierőszakolja a figyelmet, elismerést.


Csakra kapcsolatok:

Minden csakránkat meridiánok kötik össze. A napfonat csakra (3-as cs.) és a korona csakra (7-es cs.) kapcsolata harmonikus esetben önbecsülést, kitartást szül. Ezt a meridiánt gyengíti, ha valaki külső anyagi támogatást kap.A napfonat csakra és a lépcsakra felelős a rugalmasságunkért, a drámai változások elfogadásáért. A napfonat és a szívcsakra pozitív összekapcsolódása esetén az ember képes örülni minden apró dolognak, más sikereinek. Tudatosan vezeti az életét. Ezt a meridiánt gyengíti ha valaki folyton elégedetlenkedik.


Meditációja:

napfonat légzés:Szívj be levegőt a hasüregbe (jóga-légzés). Anélkül, hogy kifújnád a levegőt, a has behúzásával tol fel a levegőt a mellkasba, majd lökd vissza a hasba, miközben ellazítod a hasad. Tologasd a levegőt a mellkas és a hasüreg között, ameddig bírod, utána hasból lélegezd ki. Végezz néhány normál légzést (tüdőbe), majd ismételd meg a gyakorlatot még néhányszor.

(http://www.mithogyankell.hu/egeszseg/74/alternativ-gyogyaszat/984_hogyan-szabalyozzuk-az-inzulint-termeszetes-modon)


A család:

Míg az első csakra témája mi magunk vagyunk, az ÉN, a kettes csakráé a párkapcsolat, úgy ennél a szintnél elérkezünk a CSALÁD témaköréhez. A családi kapcsolatok ide különösen hatnak. Nem véletlen, hogy a Hellinger féle családfelállítás, mint blokk-oldás és gyógymód is leginkább ennél a csakránál fejti ki áldásos hatását. "A mezőszemléletű megközelítés szerint, a családfelállítás egy adott család "szellemi mezejében" történő rendeződés. A mezőbe tartozik a terápiát kérő személy, az ősei, a korábbi és a jelenlegi kapcsolatrendszerei. A szellemi mező egy morfogenetikus energiamező - a forma keletkezésének mezeje. Az elnevezés azon a megfigyelésen alapul, hogy ha valami megtörtént, akkor időközönként újra és újra megismétli önmagát, mígnem formává alakul. Amikor az egyén cselekvés előtt áll, a mező emlékezik és megismételhet egy korábbi cselekvést. Ezért fordulhat elő, hogy egy családban generációról generációra ugyanazok a sorsok ismétlődnek, mert a családi mező emlékezete ugyanazokat hívja elő. Bert Hellinger megfigyelte, hogy ha ezt a mezőt kívülről egy új szellemi behatás éri - egy új szellemi mozgást állítunk be - akkor ez az ismétlődés megáll és az egyén képes lesz egy új életszakaszt kezdeni. A gyógyulás azzal kezdődik, ha a múltat - az ismétlődésekkel együtt - tisztelettel elfogadja, nyitottá válik a jövő felé, és vállalja a pillanat kockázatát. Amikor az egyén felismeri a valóságot, azt, ami van, és nem annak bűvöletében él, hogy a valóságnak milyennek kellene lenni, akkor ez az a pillanat, amikor az új szellemi mozgás beállítható gyógyító mondatokkal. A mondatok szeretettel teljesek, elfogadóak és a mélyben hatnak." (wikipedia.org) A család tagjai között mindig fontos karmikus kapcsolat és tudatos vállalás rejlik. Leszületésünk előtt pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy kik lesznek a szüleink/testvéreink. Ez a mi vállalásunk, a mi döntésünk minden esetben. Még akkor is, ha sanyarú sorsot szánunk magunknak, a célunk az, hogy fejlődjünk. Létezik család-karma, aminek elsőrendű prioritása van a karmák között (ahogyan az egyéni karmának is). A családtagok olyan feladatot is vállalnak, ami csak közösen oldható meg. Ahogyan minden ember kap maga mellé segítőt a szellemi világból (hívjuk védőangyalnak), úgy a családok is kapnak egy szellemi lényt, aki a család angyalaként ügyeli a családi kapcsolatokat. Ilyen segítő lénye a párkapcsolatoknak is van. Az embernek feladata, hogy hálás legyen ennek a szellemi lénynek, és táplálja azt. Mivel az angyalok nem rendelkeznek fizikai testtel, így őket nem étellel és itallal kell táplálni.

Míg az ember személyes védőangyalának a tápláléka a szellemtudomány tanulmányozása, a spirituális munkálkodás, és itala a művészeti/kreatív tevékenység, úgy a család segítőjét a következőkkel táplálhatjuk:

1. Kölcsönös érdeklődés (állandó vágy a másik megismerésére, érdeklődés a vágyairól, terveiről, életeseményeiről).

2. Kölcsönös elismerés (értékek, eredmények, erények elismerése).

3. Kölcsönös bizalom.

E három erénnyel felépül egy "szellemi családi ház".Amennyiben a családtagok nem így tesznek, úgy kiéheztetik a szellemi lényüket, aki végső esetben leválik a családról és nem támogatja tovább.

A "kiéheztetés" szomorú körülményei:

1. Mikor a családtagok KÖZÖNYÖSEK egymás iránt. A közöny hátterében, tudattalan szinten IRIGYSÉG húzódik meg. Az ego nem szeret szembesülni a másik sikereivel, eredményeivel, fejlődésével, mert az ráébreszti a saját hiányosságaira. Ha ez a helyzet alakult kis két vagy több családtag között, akkor a HÁLÁT kell erősíteni önmagunkban, ez oldja az irigységet.

2. Mikor a családtagok között állandó a BÍRÁLAT, KRITIKA. A folyton bíráló ember nem mer szemebe nézni saját belső gyengeségével, ezért inkább a másikat igyekszik maga alá taszítani. Ez a saját látszólagos felemelkedését eredményezi. Ilyen esetben a JÓAKARAT erényét kell erősítenünk.

3. Amikor a családtagok között állandó a bizalmatlanság. A bizalmatlanság hátterében lustaság áll. A mai embernek erőfeszítést kell tennie arra, hogy kiépítse a BIZALMAT. Ha folyton bizalmatlankodik, akkor éppen negatív dolgokat hív be az életébe, és nem megvédi magát. Ennek ellenszere az ELÉGEDETTSÉG, BŐSÉG-TUDAT fejlesztése.

A családi harmónia, a család angyala és a családi karma miatt egyaránt lényeges, hogy odafigyeljünk családi kapcsolataink alakulására. Ne feledjük, hogy nincs 100%-an rossz, hiszen mindenben van valami jó, van valami, amit tanulhatunk. Nem viselkedhetünk áldozatként. Belső erővel megtámogatva kell viselni családi életünk alakulását, tudva azt, hogy ez a mi vállalásunk volt leszületésünk előtt. Ha olyan családtagot választottunk magunknak, aki folyton bántalmaz minket, akkor tudatosítsuk magunkban, hogy a BÁNTÁS nem más, mint a SZERETETÉRT való könyörgés. A leginkább annak az embernek van szüksége szeretetre, aki a legtöbbet bánt. Emellett nem árt észben tartani, hogy egy ilyen „nehéz emberrel” való kapcsolat a mi próbatételünk, fontos, hogy jól vegyük az akadályokat.

 

Forrás: http://bennedaletra.blogspot.hu/p/amit-nem-tudtal-csakrakrol.html

 

  

Harmony

A harmónia benned van

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció