Főoldal
  

A félénk emberek manapság jobban kilógnak a sorból, hisz míg korábban a szerénység és visszahúzódás jelentették a fő erényeket, ma extrovertált, öntudatos kiállást várnak tőlünk.

Ne legyenek teljesíthetetlen elvárásaink önmagunkkal szemben. Nem nézhetünk ki mindig tökéletesen, akár egy kirakatbaba.

Tárjuk fel irracionális félelmeinket, automatikus gondolkodási sémáinkat. Észre fogjuk venni, hogy kollégáink szívesen kávéznak velünk akkor is, ha valamiről nem osztják a véleményünket.

Ha minden kellemetlennek tűnő szituációt elkerülünk, idővel beszűkül világunk. Adjunk esélyt magunknak, hogy pozitív tapasztalatokat szerezzünk. Tegyük meg azt, amitől a legjobban rettegünk - egy idő múlva már csak nevetünk majg korábbi félelmeinken.

Tudatosítsuk magunkban érzéseinket. Ha folyamatosan azt mormoljuk magunkban, hogy "nyugodt és higgadt vagyok", legyőzzük félelmeinket.

Ahelyett, hogy heves szívverésünkre koncetrálunk, figyeljünk egy kicsit a külvilágra. Lehet, hogy keserves fogcsikorgatás helyett barátságos mosollyal találkozunk.

Sokkal szimpatikusabb az az ember, aki nyitott és saját magán is tud mosolyogni, mint akin látszik, hogy zavarban van és valamit takargatni akar.

Próbálkozzunk beszédbe elegyedni másokkal, pozitív energiát sugározni. Ha elpirulunk, akkor sem történik semmi, attól csak őszintébbnek tűnünk. Ha a másik megvetően, elhárítóan reagál, valószínűleg valamilyen szociális problémája van. Segítsünk hát neki!

Félelmünk még mindig túltesz bátorságunkon? Ne szégyelljünk orvosi segítséget kérni. Még mindig jobb, mintha további elhárító módszereket dolgoznánk ki.

  

Maria

Pszichológus vagyok, minden érdekel ami emberi, ami a lélekből fakad.

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció