Főoldal
  

Néhány hasznos tanács.

A szolgáltató feladata, hogy jó minőségű vizet szolgáltasson, megfeleő nyomáson. Felelősségük a bekötési vízmérőig tart, amit már a lakónak kell megóvnia. Minden, a vízmérőtől a ház felé eső vezeték és szerelvény a fogyasztóé, neki kell karbantartania.

Spóroljunk okosan!

Családi házaknál ne mulasszuk el megóvni a fagytól a vízmérőt, mert durvább mínuszokban károsodhat. Főleg ott, ahol télen nincs fogyasztás, mert az álló víz könnyen megfagy. A kerti csapok régi "sliffes", nehezen záródó fagytalanítóit most érdemes újakra cserélni. Kevesebbe kerül a csere, mint a talajba elfolyó víz.

Már fél milliméteres lyukon is elfolyhat napi fél m3 víz, fél centiméteres résen pedig napi 30 m3! Ha mindent elzárunk, és a vízóra pici "csillagkerekét" forogni látjuk, biztosan szivárgás van a belső rendszerünkben: sürgősen hívjunk szerelőt!

A spórolásban az ésszerűség a legfontosabb. Vannak, akik a fürdővízzel mosnak fel, majd félreteszik a WC-öblítéséhez. Ezzel - némi poshadt vízszag árán - valóban kevesebb víz fogy, de a valódi takarékosság az, ha inkább zuhanyozunk, és a WC -nél takaréköblítőket szerelünk fel. Ez azért lényeges, mert a háztartások vízfogyasztásának nagyobbik része e két helyhez kötődik. Ha új mosogató-, mosógépet veszünk, figyeljünk az energia- mellett a víztakarékosságra is! Fogmosás közben zárjuk el a csapot, a gyermekek kezébe adjunk fogmosó poharat, és sorolhatnánk a klasszikus spórolási technikákat.

A vízlágyító szerekre nem érdemes sokat költeni, mert a kemény vizet majdnem mindenhol kezelik, megakadályozva, csökkentve a vízkő kiválását.

  

BalikPeter

A természetesség híve vagyok.

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció