Főoldal
  

A fogcsikorgatás (bruxizmus) az emberek 10-20%-át érinti.

Az illető többnyire nem is tud róla, hogy mit csinál alvás közben, éppen ezért nem is zavarja a dolog. Nem úgy partnerét, aki az ezzel járó zaj miatt állandóan felriad! A fogcsikorgató ember reggelente gyakran ébred izomfájdalmakkal, migrénnel.

Éjjel ugyanis a rágóizmok teljes bevetéssel dolgoznak, ami akár normál rágóerő ötszörösét is jelentheti! Ennek egyik következménye lehet az ízület kattogása, amit sokszor heves fájdalom kísér, de a fogak rágófelszíne is elkopik, a fogzománc pedig károsodik.

A fogcsikorgatás hátterében elsősorban stressz áll, de az elfojtott agresszió, a tehetetlenség következménye is lehet. Máskor az alsó és a felső állcsont diszharmónikus érintkezése okozza a problémát. Ez azt jelenti, hogy a fogsor egy rossz fogpótlás, esetleg egy magas tömés miatt nem jól záródik.

Ha az okok fizikai eredetűek, terápiaként harapásemelőt (a felső frontfogakra felhelyezett készülék) javasol a fogorvos.

Lelki okok esetén lefekvés előtt tanácsos lazítani (például jógalégzéssel vagy autogén tréninggel), hogy az alvás alatti görcsösség oldódjon, és az álkapocs nyugalmi helyzetbe kerüljön.

  

Peter1980

Kezdő orvos vagyok

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció