Főoldal
  

Az eper nemcsak finom, de olyan enzimek is vannak benne, amelyek elősegítik a zsírégetést. Miközben csodás ízét élvezzük, még kilókat is veszítünk.

Olyan négynapos menüt állítottam össze, amelynek során szervezete megkapja a szükséges tápanyagokat, mégis fogyhat tőle. Az eperben lévő mangán ugyanis pozitívan befolyásolja a zsírégetést, hiszen olyan enzimeket aktivál a szervezetünkben, amelyek fokozzák az anyagcserét. A gyümölcsök emellett jók a hirtelen fellépő éhségérzet csillapítására is. Cukortartalmuk jobbára fruktóz, amely lassan kerül a véráramlatba. Ezért a vércukor szint normális marad, és nem fogjuk kívánni az édeset.

A diéta a következő:

Minden nap 5 étkezés, amelyek során összesen 1200 kalória jut a szervezetünkbe. Ha napközben megéheznénk, ihatunk egy eperturmixot.

Az ebédet magunkkal is vihetjük, ez minden alkalommal epersaláta. Csak vacsorára eszünk meleg ételt. Az ételek változatosságának köszönhetően az étkezések nem unalmasak, és még az utolsó nap is ízleni fog az eper. Ügyeljünk azonban arra, hogy naponta legalább 2 liter vizet igyunk. Lehetőleg olyan ásványvizet válasszunk, amelynek magas a kalciumtartalma.

1. nap

Reggeli

Eperpohár

20 dkg eper, 2 dl sovány joghurt

1 evőkanál méz

1 tk pisztácia

Megtisztítjuk és feldaraboljuk az epret. A joghurtba belekeverjük a mézet. Üvegpohár aljára rakjuk az epret, ráöntjük a joghurtot, és megszórjuk pisztáciával.

Tízorai

Eperital (receptet lásd lejjebb)

Ebéd

Ráksaláta

10 dkg eper

10 dkg sárgadinnye

fél avokádó

1 tk citromlé

salátalevelek

5 darab konyhakész rák

1 ek olaj

só, bors

1 ek eperecet

cukor

egy kevés mustár

Megtisztítjuk, darabokra vágjuk az epret. Hozzáadjuk a feldarabolt dinnyét és avokádót, majd az egészet leöntjük a citrom levével. Megmossuk a salátát. A rákot olajban 2 perc alatt átsütjük, majd fűszerezzük. Az ecetet egy kis olajjal, sóval, borssal, cukorral és mustárral összekeverjük, majd az egészet a salátára öntjük.

Uzsonna

3 zsenge sárgarépát felvágunk és 10 dkg sovány joghurtba mártogatva megesszük.

Vacsora

Csirkeragu

Fél karalábé

13 dkg csirkemell

1 tk liszt

1 tk olaj

só, bors, friss zsálya

2 ek tejföl

citromhéj

A karalábét felvágjuk, a csirkemellet csíkokra vágjuk, majd lisztbem megforgatjuk, és az olajban átsütjük. Megfűszerezzük, hozzáadjuk a karalábét, majd még 5 percig pároljuk. A zsályát megmossuk, felaprítjuk, majd belekeverjük a tejfölbe, és sóval, borssal ízesítjük. Az elkészült mártást a sült csirkére öntjük.

2. nap

Reggeli

Fitneszzsemle

1 teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle

2 ek túró

bors

1 ek ásványvíz

1 dkg búzacsíra

4 eper

A zsemlét kettégvágjuk, a túrót, a borsot, az ásványvizet összekeverjük, majd a kenyérre kenjük. A búzacsírát és a gyümölcsöt a tetjére rakjuk.

Tízórai

Eperital

Ebéd

Olasz saláta

50 dkg eper

5 dkg zöldsaláta

25 dkg eper

4 dkg szalámi

1 ek olívaolaj

1 ek balzsamecet

só, bors, cukor

A spárgát megmossuk, feldaraboljuk, majd sós vízben, kevés cukorral 20 percig főzzük. Közben megmossuk, és darabokra vágjuk a salátát és az epret. Ha a spárga már puha, összekeverjük az eperrel, a salátával, és hozzáadjuk a felkockázott szalámit. Összekeverjük az ecetet, a sót, a borsot és az olajat, majd a salátára öntjük.

ng>Uzsonna

20 dkg epret villával összetörünk, majd 10 dkg túróval és 1 tk mézzel elkeverjük.

Vacsora

Hal nyárson

1 paprika

1 hagyma

15 dkg tengeri hal

fél cukkini

4 apró paradicsom

1 ek olaj

só, bors

2 ek tejföl

A hagymát felaprítjuk, olajon átpirítjuk, majd beletesszük a kockára vágott paprikát, és pár percig pároljuk. Feldaraboljuk a halat, a cukkinit, és a paradicsomokkal együtt kis nyársakra húzzuk. Kevés olajban megsütjük. A hagymás paprikához keverjük a tejfölt, fűszerezzük, majd az elkészült nyársakra öntjük.

3. nap

Reggeli

Gyümölcs müzli

10 dkg eper

7,5 dkg túró

2 ek joghurt

1 ek búzamag

fél banán

2 ek müzli vagy kukorciapehely

A túrót és a joghurtot összekeverjük, majd hozzáadjuk a búzamagot, az epret és a müzlit.

Tízórai

Eperital

Ebéd

Édeskömény-saláta

30 dkg eper

30 dkg édeskömény

1 narancs

4 ek narancslé

1 tk citromlé

fél tk zöld bors

1 ek olaj

só, bors, cukor

Az édesköményt megtisztítjuk, és nagyjából egyforma darabokra vágjuk. A narancsot meghámozzuk, az epret kicsumázzuk és megmossuk, majd összeforgatjuk az édeskömény. A narancs és citromlevet összekeverjük az őrölt zöld borssal, sóval, cukorral, és a salátára öntjük.

Uzsonna

2 szelet pirítós egy kis sajtkrémmel megkenve.

Vacsora

Spagetti zöldséggel és mozzarellával

5 dkg eper

5 dkg padlizsán

1 gerezd fokhagyma

7,5 dkg paradicsom

20 g mozzarella

1 tk olaj

só, bors

1 tk bazsalikom

Megmossuk és felkockázzuk a padlizsánt, majd az olajban megpáoljuk. A spagettit sós vízben megfőzzük. A fokhagymát felaprítjuk, egy kis olajban megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, és 10 percig pároljuk. Összeforgatjuk a tésztával és a párolt padlizsánnal, végül a vékonyra szeletelt sajtot a tetjére tesszük, sütőben 1 perc alatt ráolvasztjuk, és bazsalikommal megszórva tálaljuk.

4. nap

Reggeli

Epres kenyér

10 dkg eper

2 szelet teljes őrlésű kenyér

7,5 dkg juhtúró

2 csésze tea

A juhtúrót a kenyerekre kenjük, majd a tetjére rakjuk a megtisztított és félbevágott epret. Teát iszunk hozzá.

Tízórai

Eperital

Ebéd

Csirkesaláta

10 dkg eper

15 dkg csirkemell

5 dkg gomba

5 dkg joghurt

4 salátalevél

1 ek olaj

1 tk citromlé

1 tk snidling

1 ek tökmag

só, bors

A csirkemellet csíkokra vágjuk, az olajban megsütjük, megfűszerezzük. A gombát felvágjuk, és a salátával együtt a csirkemellhez adjuk. Az epret megmossuk, feldaraboljuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. A joghurtot elkeverjük a citromlével, és a csirkesalátára csorgatjuk. A tetejére snidlinget és tökmagot szórunk.

Uzsonna

Lereszelünk egy almát, hozzáadunk egy tk citromlevet és 2 dl natúr joghurtot.

Vacsora

Fogas savanyú káposztával

15 dkg savanyú káposzta

20 dkg fogas

10 dkg szőlő

4 ek fehérbor

1 tk vaj

só, bors, liszt

Az apróra vágott káposztát vajban megpáoljuk, hozzáadjuk a fehérbort, a sót és a borsot. 10 percig pároljuk, majd mielőtt kész, belekeverjük a szőlőszemeket. A halat megmossuk, a bőrét bevagdossuk, lisztben meghempergetjük. Vajban puhára pároljuk.

 

Eperital receptek (tízóraira)

Az eperitalok bármelyike alkalmas arra, hogy a délelőtt jelentkező éhséget elűzze, és ha napközben megszomjazunk, akkor is jó szolgálatot tehetnek.

Mézzel

30 dkg eper

1 ek méz

2 dl hideg ásványvíz

Megtisztítjuk, feldaraboljuk az epret, majd a turmixgépben a mézzel összekeverve pépesítjük. Végül belekeverjük az ásványvizet, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk.

Tejjel

20 dkg eper

1 kis citrom héja

édesítőszer

2 dl tej

Megtisztítjuk és feldaraboljuk az epret, majd a citromhéjjal és az édesítőszerrel elkeverve összetörjük. Hozzáadjuk a tejet, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk.

Ananásszal

12 dkg eper

2 dl ananászlé

1 tk citrom vagy zöld citrom leve

Megtisztítjuk és feldaraboljuk az epret, majd összeturmixoljuk a gyümölcslevekkel.

  

Annamari

Dietetikus vagyok 15 éve.

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció