Főoldal
  

Mindenhova visszamentünk már, még a jövőbe is, de az őskori étrend valódi újdonságnak tűnik, és bizonyára lesznek lelkes, mindenre elszánt hívei.

Az elgondolás logikus: az ember genetikai térképe ugyanis még azelőtt alakult ki, mielőtt a mezőgazdasági termelésre áttért volna, az emésztőrendszer és a fogak tehát elsősorban nyers, feldolgozatlan ételek fogyasztására fejlődtek ki. Tízezer évvel ezelőtt még minden ember tápláléka nyers húsból és gyümölcsökből állt, ez annyit jelent, hogy közel ezer generáció étkezett így.

Mióta esszük?:

Hány éve esszük Ételféleség
11 000 bárány, kecske
9 000 disznó és hüvelyes növények
7 500 méz
6 000 narancs, szőlő
4 500 gomba
1 300 sajtféleségek
500 lekvárok, befőttek
238 szendvics
125 szaharin
80 fagyasztott áruk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Időszámításunk előtt nyolcezer évvel kezdődött el a növénytermesztés, vagyis nagyjából négy-ötszáz generáció fogyasztott termesztett ételeket, az élelmiszeripar viszont gyakorlatilag a 19-20. század találmánya, és még csak tíz generáció részesült "áldásaiból és átkaiból". A paleo-hívők szerint ez az oka a rengeteg allergiának is, ezek szerint viszont tiltanak minden ételt, amely mesterséges színezéket, ételízesítőt tartalmaz, vagy bármely termelési folyamaton ment keresztül, így a cukor, a tej és tejtermékek, a kukorica, az olaj, az alkohol, a keményítő is veszélyes. Vagyis a modern kor "mérgező anyagai": a tésztafélék és a tejtermékek. A húst viszont - más diétákkal szemben - kifejezetten ajánlatosnak tartják.

Ha ezek után felmerül a kérdés, hogy akkor mit lehet enni egyáltalán egy olyan korban, amikor szinte már egyáltalán nincs is abszolút természetes élelmiszer, a paleotudosók a húsok mellé a bogyókat, gyümölcsöket és a zöldségféléket javasolják.

No és természetesen a fehérjében dús rovarokat, hernyókat, gilisztákat is, de ezt inkább nem részletezném :)

Kik ne próbálkozzanak:

- akinél a családban már előfordult szívinfarktus vagy szélütés

- gyengébb immunrendszerrel rendelkezők

- bármilyen emésztőrendszeri probléma esetén (fekélyes betegségek, felszívódási zavarok)

  

Annamari

Dietetikus vagyok 15 éve.

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció