Főoldal
  

Májfolt, fototoxikus pigmentáció, vitiligo (fostos festékhiány), másodlagos leukodermák.

Fokozott pigmenttermeléssel járó elváltozások

Májfolt

Gyakori pigment-rendellenesség. A száj körül, homlokon vagy arcon megjelenő, éles szélű, világosbarna foltok. Általában a várandósság alatt, a belső elválasztású mirigyek zavarai, menstruációs rendellenességek vagy bizonyos gyógyszerek (fogamzásgátló) szedése következtében alakulnak ki.

Fototoxikus pigmentáció

Bizonyos anyagok, mint például fény, elsősorban UV-A sugarak hatására fokozzák a bőr fényérzékenységét. Ilyen anyagok általában a parfümök, dezodorok, ezért a fototoxikus pigmentáció a nyakon, mellkason jelentkezik. Hormon-, arzén, tetraciklin- és szulfonamid-tartalmú gyógyszerek okozhatnak hiperpigmentációt. Leggyakrabban hormonbetegségek, vérképzőszervi, máj-, anyagcsere-elváltozások bőrtünete.

Kezelése: Mindenenekelőtt a kiváltó okokat kell felderítenünk, majd ezekre megoldást találnunk. A természetes eredetű májfoltok halványíthatók citromos, uborkás krémekkel, ám a gyógyszerek, betegségek okozta túlzott pigmentáció a kór megszűntével általában magától elmúlik. Drága, ám rendkívül hatásos bőrgyógyászati eljárás a különféle lézersugaras vagy fényterápiás bőrmegújító kezelés is.

Csökkent pigmenttermeléssel járó elváltozások

Vitiligo (foltos festékhiány)

Az arc, nyak, kézhát, nagyobb hajlatok területén kerek vagy ovális fehér foltok láthatók, melyeket sötétebb gyűrű övez. Napozás után a pigmentszegély sötétebbé válik, így az ellentét még feltűnőbb.

Másodlagos leukodermák

Különböző gyulladásos bőrbetegségek és bizonyos vegyszerek a pigmenttermelés gátlásával vagy a melanociták elpuszításával okozhatnak depigmentációt.

Kezelése: Festékképződést stimuláló gyógyszerek, ecsetelőszerek, valamint fényterápia alkalmazható.

  

Peter1980

Kezdő orvos vagyok

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció