Főoldal
  

Az agyagokat évezredek óta használják kozmetikai és gyógyászati célra. Kozmetikai alapanyagként mélytisztító, radírozó, frissítő, regeneráló hatásuk van.

Az agyagokról általában

Felszívja a pórusokból a felesleges zsírt, koszt és esetleges mérgező vegyületeket, ugyanakkor visszajuttat számos hasznos ásványi iont. Bőrtípustól függően adott színű agyagtól az arc és test üde, ragyogó lesz.

Az agyagok nem csak pakolásként használhatóak, de fürdővízbe is tehetjük, illetve bőrradírt készíthetünk velük. Teljes testkezelésben (tekercseléses technika) segítenek, és nem utolsósorban szappanszínezéknek is tökéletesek.

 

Az agyag eredete

A fő kőzettípusok, melyekből a kozmetikai agyag kinyerhető:

Kaolin: toxinokat és egyéb szennyezőséseket szív magába, de hatásában a bőrpirosságot segít enyhíteni, nyugtatni.

Illit: kálcium-karbonátban gazdag, de magnéziumban szegényebb agyagkőzet, erőteljesebben tisztító hatású.

Szmektit: főképpen méreganyagok kiürülését segíti elő,  egyik csoportja a Montmorillonite (1847-ben fedezték fel Montmorillonban, Franciaországban. A legnépszerűbb tagja a francia zöld agyag, olyan szükséges ásványokat tartalmaz - magnézium, réz, szelén, stb. - , mely enzimek termelődését segíti elő a szervezetekben).

 

Az egyes színek különböző mértékben tartalmazzák a vulkanikus eredetű ásványokat, ezért különböző módon hatnak a bőrre és különféle bőrtípusokra javasolt használatuk.

Sötétzöld: a legnépszerűbb agyagféle, a Montmorillonite. Az emberi szervezet számára fontos enzimeket tartalmaz, mely további jórékony enzimek termelődését segíti elő az élő szervezetben. Magas százalékban magnézium, valamint réz, szilicium, kén, szelén, kálcium és egyéb ionok találhatóak benne, továbbá olyan fitonutriensek, melyek terápiában való alkalmazását hasznossá teszik. Főképpen zsíros bőrtípusra ajánlott.

Világoszöld: Illite féle, mely magnéziumban kevésbé gazdag, de kálcium-karbonátot bőven tartalmazó agyag-csoport tagja. Arcradírozáshoz tökéletes, segít eltávolítani a méreganyagokat. Normál és zsíros bőrre ajánlott.

Sárga: gyengéd agyagféle, mely tökéletes tisztításhoz, de nem távolítja el a bőrfelszínről a zsírt! Tonizál, serkenti a vérkeringést. Kozmetikai színezőanyagként is megállja helyét. Száraz/érzékeny vagy normál bőrtípusra ajánlott.

Barna, azaz Rassal/Rhassoul mosóföld: egy olyan montmorillonite agyag keverék, mely extra gyengéden tisztítja a testet és a hajat, miközben ásványi ionokkal látja el a szervezetet. Nem habzik, hiszen semmilyen vegyszer nincs benne. Minden bőrtípusra javasolt.

Vörös: vas-oxidban gazdag agyagféle, ezért számos olyan nyomelemet is tartalmaz, mely a bőrt különösen élénkíti. Erősen méregtelenítő hatású, ezért izomhúzódásokat, rándulásokat lehet kezelni vele pakolásként használva. Érzékeny és normál bőrre ajánlott.

Fehér/Kaolin: szilikátban és ásványi sókban gazdag tisztító hatású agyag, különösen érzékeny bőrre. Főleg alumíniumot tartalmaz, ettől fehér. Különösen gyengéd módon köti meg a nedvességet, de nem szívja fel, nem szárít, ezért a kozmetika iparban igen népszerű alapanyag, pl púderek, szappanok, maszkok összetevője. Érzékeny bőrre javasolt.

Rózsaszín: a fehér és a vörös agyag keveréke, azok jótékony hatását egyesíti. Bőrnyugtató, mégis tisztító hatású, méregtelenítő és hidratáló agyagféle, mely testápolóba, fürdőbombába is tehető. Testpúderek összetevője, akár csak a kaolin. Száraz és extra érzékeny bőrre javasolt.

Lila: a kaolin és egy ásványi színező anyag keveréke (CI 77742, Mangán lila, H4MNNO7P2). Főképpen színezőanyag szappanokhoz.

 

Elkészítési módok

Test méregtelenítése: adjon fürdővizéhez 300 g agyagot, lazítson 20-30 percet!

Agyag paszta: kívánt mennyiségű vizet keverjen össze agyaggal egy üveg vagy porcelán edényben, hogy pasztát kapjon. Ezt teheti dekoltázsra, testre 15-20 percig.

Maszk: elkészítése, mint a pasztának, de 5-10 perc után mossa le!

Pakolás: 1-2 cm vastag agyag pasztát tegyen egy textilkendőre, hajtsa be a kendő 4 sarkát, fogja össze. Tegye ezt a "csomagot" a fájó pontra, rögzítse kötéssel.

Hajmosás: forralt vízzel vagy kókuszvízzel, vagy aloe gél/víz keverékével keverjen el kívát mennyiségű barna agyagot, azaz mosóföldet alaposan. Oszlassa jól el a hajas fejbőr egészén és hagyja 1 órát állni!Lazítson! Mossa le szokás szerint.

 

forrás: mosomami.hu

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció