Főoldal
  

A magas vérzsírérték fokozza a szívinfarktus kockázatát, ezért nagyon fontos a rendszeres szűrés!

Mitől meszesednek el az erek?

Érelmeszesedés esetén az érfalakon zsírlerakódások képződnek. Ezáltal idővel egyre inkább lecsökken az erek keresztmetszete, ami a véráramlás zavarához vezet.

A koleszterin a táplálék - főleg az állati eredetű zsiradékok - által jut be a testbe, de a máj révén maga a szervezet is előállítja. A sejtfal fontos alkotóeleméről van szó, de a hormonok termelődéséhez és az epesav előállításához is szükség van rá. A túl sok azonban már ártalmas belőle! Egy egészséges felnőtt összkoleszterin-értéke literenként 5,2 és 7 millimól között tekinthető normálisnak. Ha efölé emelkedik, megnő az érelmeszesedés kockázata. Ez különösen érvényes azokban az esetekben, amikor további rizikófaktorokkal - például dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás - is számolni kell.

A koleszterin egy zsírféleség (lipid). Ahhoz, hogy a véráram szállítani tudja, fehérjékkel kell összekapcsolódnia, ezeket hívják lipoproteinnek. Az LDL (low-density lipoprotein, azaz alacsony sűrűségű lipoprotein) viszi a koleszterint a májból a sejtekhez, míg a HDL (high-density lipoprotein, azaz magas sűrűségű lipoprotein) visszajuttatja azt a májba, és újra felhasználhatóvá teszi, hiszen a szerv epesavat termel belőle.

hHa az LDL-koleszterin szintje magasabb, mint HDL-é, az növeli az érelmeszesedés kialakulásának esélyét.

Érdemes fogyókúrázni:

A zsírszövetekben rengeteg koleszterin tárolódik. Emiatt akkor, ha a hasról és a csípőről fokozatosan eltűnnek a felesleges zsírpárnák, értelemszerűen a vérben lévő "rossz" LDL-koleszterin mennyisége is csökken. A has kerületének megmérése arra is rávilágít, az Ön esetében mekkora a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. A nőknél a 80, a férfiaknál pedig a 94 cm alatti érték tekinthető normálisnak.

A mozgás szintén képes csökkenteni az LDL szintjét. Már hetente 3x30 perc testedzés is elegendő az optimális koleszterinérték eléréséhez.

Hogyan csökkenthető:

Ha túl magas a koleszterinszintje, elsősorban az étkezésén kell váltztatnia. Ügyeljen a rejtett zsírokra, amelyek a croissan-tól kezdve a szószokig mindenben rejtőznek!

Szeretné elérni, hogy a napi koleszterinbevitele mindig 200 mg-nál kevesebb legyen?

Kezdje apró lépésekkel: a vaj helyett például mostantól vásároljon margarint (már létezik speciális, a koleszterinszintet csökkentő fajtája is), a húsos fogásokat pedig néha helyettesítse halételekkel! A gyümölcsök és a zöldségek szintén napi rendszerességgel kapjanak helyet az étrendjében. Az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett adatokra ugyancsak figyeljen oda: a felvágottak, a sajtok és a tej zsírtartalma legyen minél alacsonyabb! A koleszterintudatos táplálkozásban kiemelt szerepet játszanak a többszörösen telítetlen zsírsavak is, ezek főként a növényi olajokban fordulnak elő.

Néhány táplálék koleszterintartalma (mg/100g)

Csirkemell 92
Marhacomb 84
Pulykamell 82
Téliszalámi 150
Sertés- és marhavirsli, párizsi 75
Olaszfelvágott 83
Vaj 230
Tejszín 75
  

Peter1980

Kezdő orvos vagyok

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció