Főoldal
  

Vénaproblémára utaló jelek: kicsi, kanyargós, kék erek főként a boka környékén és a lábszáron, ill. a comb belső felszínén. Viszkető, száraz bőr a tágult erek környezetében. Barnás pigmentfoltok megjelenése a bokák felett. Hosszas álldogálást követően kialakult lábduzzadás.

Mint minden betegségek esetében, itt is a legcélravezetőbb a betegség megelőzése: a fehérje- és vitamindús táplálkozás, a rendszeres sporttevékenység, illetve a több órás egy helyben állás kerülése segít elkerülni a bajt. Az arra hajlamos egyének, álló munkakör esetén, viseljenek elasztikus harisnyát, mely elősegíti a normális vénás visszaáramlást. A hideg és meleg fürdők váltogatása hatékony "értornát" jelent.

A már kialakult betegség esetén a jelenség további súlyosbodásának megakadályozását kell szem előtt tartani. Célszerű a fenti tanácsok követésén túl a lábakat gyakran felpocolni. Gyakran rendelnek az ilyen betegeknek különböző véralvadásgátló gyógyszereket. Terhesség esetén kerülni kell a túlzott testsúlygyarapodást, hangsúlyozni kell a terhesség alatt is végezhető tornagyakorlatok fontosságát, valamint a rugalmas pólyák átmeneti, rendszeres viselését.

A kialakult vénatágulatok egyik kezelési lehetősége az ér mesterséges elzárása kémiai úton, érbe adott anyagokkal. A szklerotizáló kezelése során a tágult eret roncsolják, mely a ráhelyezett rugalmas kötés hatására elzáródik, a keringés megszűnik benne. Elsősorban enyhébb elváltozások esetén ajánlják, főleg fiatalabb korban. A kezelés szükségességének részletes vizsgálata - leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy csak a felületes vénák elváltozásai esetén, kizárólag egészséges embereknél alkalmazható.

A már kialakult vénatágulatok másik, radikális kezelési lehetősége a tágult vénák sebészeti eltávolítása. Számos műtéti módszer ismert, melyeknek célszerűségük mellett hátrányuk, hogy a végtagon heg visszahagyásával gyógyulnak. Nem véletlen hogy a fiatalabb korosztály esztétikai meggondolások miatt idegenkedik tőlük és inkább a szklerotizáló, meglehetősen időigényes kezelési módot választja.

 

Kerülendők

Súlyfelesleg; fehérje- és vitaminhiányos táplálkozás; hosszas álldogálás, ülés, mozgásszegény életmód; kialakult tágulatok esetén a hosszas hőhatás (pl napozás); durva sportok, melyek gyakori végtagsérülést okozhatnak; szűk ruházat, mely elszoríthatja a vénákat; hormonkészítmények, melyek fokozhatják a vér alvadékonyságát, illetve csökkenthetik a kötőszöveti rostok regenerációját.

 

Ajánlott

Hideg-meleg lábzuhany váltogatás tusolás során; rövid, kb 10 perces szaunázás- utána mindig hideg lábfürdő következzen; torna és sport, mely  láb izmainak működésére helyezi a hangsúlyt; gyógynövények, pl vadgesztenye-gél.

  

Peter1980

Kezdő orvos vagyok

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció