Főoldal
  

Rohamszerű, néhány órától akár több napig is eltarthat.

A betegség féloldali, szinte elviselhetetlen fejfájással jár, látási zavarok, fásultság, hányinger vagy zsibbadás is kísérheti. Kialakulásában a hormonális (4 migrénes beteg közül 3 nő) és a családi tényezők szerepe vitathatatlan.

A kiváltó okok a stresszhez, a szorongáshoz, a túlterheltséghez, az éghajlatváltozáshoz is kapcsolódhatnak. A migrént a menstruáció és a fogamzásgátló tabletta is okozhatja.

Kezelés és gyógymódok

Aszpirin vagy paracetamol alapú fájdalomcsillapítók, az anyarozs alapú nyugtatókkal kiegészített gyógyszerek enyhítik a fejfájást, de ezek a "rohamcsillapító gyógyszerek" nem szedhetők minden nap. Tegyünk a fejünkre jeges borogatást; feküdjünk le a csendes, elsötétített szobában vagy tegyünk fel sötét szemüveget.

Igyunk meg egy csésze kávét, a koffein csökkentheti a rohamot.

Gyógynövényterápia

Készítsünk főzetet verbánából, kamillából, északi kakukkfűbő és bazsalikomból (egy-egy csipetnyi egy csésze vízhez).

A túlzott alkoholfogyasztás következtében fellépett migrénes fejfájás enyhítésére: forrázzunk le 10 g ibolyát egy liter forrásban lévő vízzel, édesítsük mézzel és igyunk meg belőle 3-4 csészéével naponta.

Aromaterápia

Dörzsöljük be halántékunkat, homlokunkat, tarkónkat és hátgerincünket levendulaolajjal (15 csepp) és mentaolajjal (3 csepp) kétszer-háromszorr naponta.

A nagymama orvossága

A fekete (vagy zöld) mustár az egyik legrégibb gyógynövény a fejfájás elleni lábfürdő elkészítéséhez. 200g mustárlisztet adjunk 10 liter meleg vízhez.

  

Peter1980

Kezdő orvos vagyok

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció