Főoldal
  

Természetes vitaminforrások.

Fokhagyma:

Az orvostudomány már igazolta érelmeszesedés elleni, vérnyomáscsökkentő, epe és májműködést segítő és értisztító hatását. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, gátolja a vérrögképződést, csökkenti a szívinfarktus, szélütés kockázatát. Rákellenes hatását szabadgyökképződést gátló tulajdonsága okozza. Sok jódot, cinket, ként foszfort, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz.

Zeller:

A gumó hormonokat, enzimeket, magnéziumot, káliumot, B-vitaminokat tartalmaz. Illóolaja antiszeptikus hatású, elősegíti az altesti szervek vérellátását. Elmulasztja a hólyag-, a vesemedence-, a petefészek-gyulladást. A krónikus vesegyulladás ellenszere. Szívproblémákra és vérkeringési zavarokra, továbbá érelmeszesedésre, hallásgyengülésre hasznos. Újabb felmérések szerint a vércukorszintet csökkenti. Hiánybetegségeket lehet elmulasztani vele. Éhgyomorra fogyasztandó!

Csalán:

Vértisztító, méregtelenítő, vízhajtó hatású. Köhögéscsillapító és hajerősítő.

Vöröshagyma:

A hagymafélék legtöbbje mikrobaölő hatású vegyületeket, fintocidokat is tartalmaz, a vöröshagyma például allicint. Könnyfakasztó vegyülete a tiopropion-aldehid. Századok óta alkalmazzák gyógyászati célokra a vöröshagymát külsőleg és belsőleg is. A népi gyógyászatban használták hurutos- és légúti megbetegedések, emésztőrendszeri bántalmak, magas vérnyomás kezelésére. Ma a vöröshagyma hatóanyagainak kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére ajánlják. Nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre. Kutatások igazolták a baktériumölő, immunerősítő hatását is.

Galagonya:

Kiváló szívműködési zavarok ellen. Csökkenti a vérnyomást, megakadályozza a koleszterin lerakódását. Javítja a szívizom vérellátását, infarktus után segíti az ér újraképződését. Közel húsz féle szívgyógyszer alapanyaga. Jó álmatlanság ellen.

Bodza:

Leve, lekvárja bizonyítottan jó TBC ellen. C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének. Tartalmaz antioxidánsokat, flavonoidokat, karotint, jó magas vérnyomás ellen. Kiváló meghűlésre, fájdalomcsillapításra. Anyagai védik a sejteket, jó szívinfarktus és rák ellen .A bogyó leve segít a húgysav lebontásában, gyomorégés esetén káliumtartalma megköti a gyomorsavat, emésztést serkentő.

Kökény:

C-vitaminban gazdag, immunrendszer és idegerősítő. Méregtelenítő és vértisztító, daganatellenes hatása van. Gyermekeknek kiváló étvágygerjesztő.

Csipke:

C-vitamin tartalma magas. Tartalmaz vasat, magnéziumot, A-, B-, K- és P-vitamint. Enyhíti a vese és hólyagbajokat. Jó hatású a magas vérnyomásra, bélhurutra, hörghurut, epe és májzavar esetén. Ízületi betegségekre is hatásos.

Rózsaszirom:

Jelentős illóolaj, cseranyag, flavonoid, cianin, cukor és viasztartalma miatt nem csak érdekes illetve kellemes a lekvárja, hanem daganatellenes és antibakteriális hatása is van. Fiatalítja a sejteket, ezáltal megnöveli az élethosszt.

Fekete berkenye:

Csökkenti a vér koleszterinszintjét, a magas vérnyomás mindhárom stádiumában igen hasznos. Sok P-vitamint, kalciumot, jódot, vasat, bórt, mangánt tartalmaz. Rossz bélműködés esetén kiváló, méregtelenítő hatása van. Vérnyomás szabályozó és idegbetegségek elleni gyógyszerek alapanyaga.

Som:

C-vitamin tartalma tízszerese a citroménak. Természetes lázcsillapító. Lekvárja hideg eljárással készül. Kiváló vadhúsokhoz, palacsintába.  A somlekvár HUNGARICUM.

 

  

BolzsayBacsi

Özvegy kertész vagyok, és a konyhában is jól megállom a helyem..

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció