Főoldal
  

Akár lekvárban, szörpben is megtalálhatóak a vitaminok, de főként a nyers gyümölcsökben.

Áfonya:

Magas A-vitamin és karotinoid tartalma miatt alkalmas farkasvakság, szemideg és érgyulladás ellen. Tudományosan elfogadott szív és érrendszeri betegségek gyógyítására.

Az egyik legbiztosabb gyógyszer a szívszélhűdés elkerülésére, gyógyítására, vagy egyéb szívbetegségre az áfonyaszörp. Gyógyító erejét kimagasló kálium tartalmának köszönheti. Jelentős C-vitamin, anticionid és antioxidáns tartalma miatt megelőző hatása van a rák, az érrendszeri betegségek és Parkinson-kór ellen. Kiváló stresszoldó, szíverősítő, érfalak rugalmasságát fokozó. Az áfonya lassítja az öregedést, segít megoldani az emlékezési problémákat, jó a húgyúti fertőzések ellen. Jó hatással van a látásra, cukorbetegségre. A népi gyógyításban fekete inzulinnak is nevezik. Tartalmaz flavonoidokat, karotint, tannint. Fog és csonterősítő, immunerősítő. Csökkenti a koleszterinszintet is. Élesíti a látást

Eper:

Vértisztító hatása lehetővé teszi azoknak a betegségeknek a gyógyítását, melyek a hajszáleres betegségekkel kapcsolatban vannak. Kitűnő helyet foglal el a fogyókúrázók étrendjében. Jó továbbá cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre és a vesékre is jótékonyan hat.

Sárgabarack:

Méregteleníti a szervezetet, fokozza a vérképzést. Csökkenti az asztmatikus panaszokat, természetes segítség érrendszeri problémákra.

Málna:

Szörp vagy lekvár formájában is fogyasztva jótékony hatású az egészségre. Vértisztító, csökkenti a vércukorszintet és a magas vérnyomást, serkenti a vér körforgását, a menstruációs zavarokat megszünteti és a szívműködést is szabályozza.

Szeder:

Flavonoid vegyületei elsősorban antioxidáns hatásuknak köszönhetően hasznosak. Immunserkentő, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatása is van.

Fekete ribiszke:

Köszvénybogyó volt a neve, természetes lázcsillapítóként ismerik. Influenza ellen és az emésztés elősegítésére, érszűkületre használják. Kimossa a szervezetből a felgyülemlett ionizált fémeket és egyéb szennyező anyagokat. A bogyó tartalmaz: C-, A1-, B1-, B2-, B6-vitamint, nikotinsavat, káliumot, nátriumot, kalciumot, vasat, rezet, foszforsavat, mangánt. Magas pektintartalma miatt főzés (dzsem-, szörpkészítés) vagy más jellegű feldolgozás után is megmarad C-vitamin tartalma. A fagyasztás sem károsítja. Ezzel a tulajdonságával egyedülálló a gyümölcsök közt. Közel háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a csipkebogyó Ajánlott: gyomorbántalmakra, az emésztőszervek betegségeire, gyomorgörcsre, krónikus nyombélfekélyre. Ha valakinek sok vagy kevés a sava, azt szabályozza. Fokozza az epetermelést. Jó sárgaságra, vesebetegségre, krónikus vesegyulladásra, görcsös rohamokra. Meggátolja a vér savasodását. Anyagai oldják a húgykősav sóit és elősegítik távozásukat, ezért ajánlatos reuma, köszvény ellen. Szív- és véredény-megbetegedésekre, vérellátási zavarokra, szívizomreumára. A tüdő betegségeire: gyulladásra, elégtelenségre. Vérszegénységre, magas vérnyomásra, gerincbetegségekre, porckorong-károsodásra. Gyorsítja az anyagcserét. Megóvja a sejteket a rákosodástól.

Dió:

Tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, B1-vitamintartalma az idegrendszer energiaellátásához, idegek működéséhez, szívműködés egyenletességét szabályozza, s mozgásszervi betegségek javulását gyorsítja. Javítja a kedélyállapotot. A-vitamintartalma késlelteti a haj őszülési folyamatát, lassítja a kopaszodást, enyhíti az izomfájdalmakat, megelőzi a különböző bőrbetegségeket (pl. ekcéma). Diólekvárunk /melyet elsőként készítettünk az országban! / kiváló palacsintába, rántott Camambert-hez, gyermekeknek kiflire, zsemlére, mogyorókrém helyett. Sütésálló, zserbóba, beiglibe, kiflibe is ajánlott.

  

BolzsayBacsi

Özvegy kertész vagyok, és a konyhában is jól megállom a helyem..

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció