Főoldal
  

Minden vitamin természetes formájában megtalálható az élelmiszerekben. Növényekben, állatokban egyaránt fellelhetőek a vitaminok. Néhány kivételtől eltekintve az emberi szervezet nem képes vitaminokat előállítani. Így ezeket táplálkozásunk során kell bejuttatnunk szervezetünkbe.

 

 

 

A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk:

Zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, H, K, F)

Vízben oldódó vitaminok. A szervezet számára a rengeteg vízben oldódó vitamin közül kiemelten fontosnak tartjuk a B-komplex vitaminokat, a C vitamint. A vízben oldódó vitaminok folyamatosan ürülnek a szervezetből, a zsírban oldódó vitaminokat viszont el tudja raktározni a szervezet.

Ha egy adott időpontban beviszek C- vitaminból 5000 mg-ot, csak annyi szívódik fel, amennyire a szervezetnek pillanatnyilag szüksége van, a többi kiürül a szervezetből.

A vízben oldódó vitaminok, és a víz passzív diffúzióval szívódik fel, a zsírban oldódó vitaminok pedig a zsírokkal együtt micelláris formában.

A B12 vitamin egyáltalán nem tud felszívódni más vitaminok nélkül. Bizonyos vitaminok magukba felszívódásra képtelenek, csak más vitaminokkal együtt tudnak hasznosulni. Ezért a vitamin komplexek fogyasztása rettenetesen fontos.

Fontos tudni, hogy az RDA érték (Recommended Daily Allowance – Javasolt Napi Bevitel) inkább a minimum szükségletet határozza meg, mint az ideálist. De mennyi az ideális mennyiség kérdezhetjük, erre teszünk javaslatot a felső határok megjelölésével, ami jóval az RDA értékek feletti, de az aktív sportolóknak mégis szükséges lehet.

A vitamin 10.000 IU (nemzetközi egység)

D vitamin 600 IUE vitamin 20mg

C-vitamin 1000-3000 mg (3x1000mg-ra elosztva)

B2 vitamin 50mgB3 vitamin 200mg

B5 vitamin 500mgB6 vitamin 50 mg

B12 vitamin 20 mcg

A napi javasolt vitamin dózis feletti bevitel kiürül a szervezetből, hiszen szervezetünk csak annyit hasznosít belőle, mint amennyire szüksége van. Azért érdemes figyelni a maximális bevitelre, mert bizonyos vitaminok túlzott fogyasztása mérgező is lehet.

  

Peter1980

Kezdő orvos vagyok

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció