Főoldal
  

Az Andok elveszett kincse.

A perui maca gumóit az emberek már több ezer éve termesztik. Az Andok magas hegyvidékein élő lakosok táplálékának fontos részét alkotta, de értékes kereskedelmi árucikket is jelentett számukra. Jótékony hatásának köszönhetően a felsőbb társadalmi osztályok táplálékává vált. Sok évszázaddal később a maca értékes tulajdonságairól a spanyol hódítók is meggyőződhettek. Hatásáról szerzett ismereteiket magukkal vitték Spanyolországba és így a maca egyenesen a királyi család asztalára került. Később viszont feledésbe merült ez az értékes növény, csupán néhány perui közösségben ismerték. Így volt ez egészen a múlt évszázad hatvanas éveiig, amikor is perui, német és amerikai tudósok tanulmányozni kezdték a maca gumóit, mint az „Andok elveszett kincsét”. Klinikai és laboratóriumi vizsgálatok egyaránt alátámasztották jótékony hatását és így világszerte óriási érdeklődés kelt a maca iránt.

 

A maca kicsiny, észrevétlen gumói a következő komponenseket tartalmazzák:10-13% fehérjéket, 25-78% szénhidrátokat, 8,5% rostanyagokat, több mint 2% zsírt, nagy mennyiségű aminosavakat, zsírsavakat (linolénsav, palmitinsav, oleinsav, laurinsav, sztearinsav), szteroidok is képviselve vannak (kampeszterol, sztigmaszterol, béta-szitoszterol), továbbá tartalmaz még cseranyagokat, szaponinokat, terpenoidokat, biológiailag aktív aromás izotiocianátokat (benzil izotiocianát, p-metoxibenzil izotiocianát), vitaminokat (A, B1, B2, B6, C, E) és ásványi anyagokat (kalcium, vas, réz, cink, magnézium, kálium, nátrium, jód).

Mivel nagy mennyiségben tartalmaz értékes fehérjéket, aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat és szteroidokat, a maca gumóinak magas a tápértéke. Ezért alultápláltság esetén, a gyors növekedés időszakában, terhesség és szoptatás ideje alatt is alkalmazzák. Az immunrendszer stimulálására is szedhető, továbbá segít a tuberkulózis és a daganatos megbetegedések kezelésében. A növényben található szteroidok további jelen lévő alkotóelemmel együtt energiával töltik fel a szervezetet és növelik az izmok teljesítőképességét. Ennek a hatásának köszönhetően fokozatosan részévé válik az élsportolók étrendjének is. A maca segít megőrizni a csontok szilárdságát és az izmok kondícióját, megakadályozza az ízületek és inak nagy mértékű elhasználódását. Ez a tulajdonsága különösen a fiatal sportolók szempontjából jelentős. Továbbá növeli a teljesítőképességet és a kitartást fizikai megterhelés esetén, meggyorsítja a regeneráció folyamatát.

A maca széleskörű felhasználása tradíciókon és tudományos ismereteken alapszik:Regenerálja a szervezetet, visszaadja és megerősíti vitalitását, növeli az ellenálló képességet, mérsékli a depresszió, pszichikai kimerültség, neurózis és a krónikus kimerültség tüneteit. A macát szedő diákok memóriája és tanulási képessége jelentősen javult. Idősebb korban a maca segít megőrizni a csontok és izmok épségét, hosszú távú szedése segít megőrizni a jó látást és hallást, felfrissíti a memóriát, újult erővel tölt fel és ezáltal növeli az önbizalmat. Ez a gyógynövény a betegek nélkülözhetetlen tápláléka, enyhíti a kemoterápia és a radioterápia mellékhatásait, gyorsítja a haj növekedését a kemoterápia után, gyorsítja a szervezet betegség utáni felépülését, gyorsítja a sebek gyógyulását, segít az anémia, tuberkulózis, pattanások, étvágytalanság gyógyításában, az oszteoporózis kialakulásának megelőzésében, de hatékonyan részt vesz annak gyógyításában is.

A maca nők és férfiak termékenységére kifejtett pozitív hatását az indiánok az alábbi mondaban fejezik ki: „A maca hatalmában áll utódot ajándékozni a gyermektelen házaspároknak.” Ugyanis a növény pozitívan hat a sperma termelésre és a sperma minőségére, segít impotencia esetén, növeli a libidót és a vitalitást, serkenti az emberek szexuális aktivitását. Szabályozza a rendszertelen menstruációt és a hormonműködést. A maca a változókorban lévő nők szervezetének működését is harmonizálja.

Serkenti a szexuális aktivitást, segít az impotencia és a frigiditás leküzdésében. Serkenti a nemi vágyat és az erőnlétet, javítja a szexuális kondíciót. Pozitív hatással van a spermiumok termelésére és minőségére, valamint segíti a petefészkek helyes működését. Segíti a szexuális funkciók megőrzését idősebb korban is.

 

Maca – a férfi egészsége és erejeA perui maca javítja a szexuális kondíciót és ezt az erőnlétet segít megőrizni idősebb korban is. Növeli a stressz faktorokkal szembeni ellenálló képességet. Fenntartja a szervezet hormonális egyensúlyát, növeli az androgénszintet. Gátolja az oszteoporózis kialakulását. Segít az impotencia leküzdésében, növeli a libidót és pozitívan hat az erekcióra. Az andropauza időszakában harmonizálja a szervezetet. Segít megőrizni az izmok kondícióját, lassítja az öregedés folyamatát. Nagy mértékben serkenti a szellemi munkát végzők agytevékenységét. Megakadályozza a krónikus fáradtság kialakulását.

A perui nők már 3 éves korukban megkezdik a maca alkalmazását, így erősek, termékenyek maradnak és idősebb korukban is remek erőben vannak. A maca növeli a női libidót is. A legjobb eredmények elérése érdekében napi szedése ajánlott.

A maca alkalmazása a következő esetekben ajánlott:- Impotencia és frigiditás.- Hosszú távon jelentősen javítja az erekció minőségét.- Stimulálja a szexuális funkciókat.- Növeli a nemi vágyat.- Klinikai tesztek alátámasztották a maca potenciára, sperma térfogatára, valamint a spermiumok mennyiségére és mozgékonyságára kifejtett pozitív hatását.- Szedése meddőség esetén is ajánlott (növeli a spermiumok számát és mozgékonyságát).- Pozitívan hat a prosztatára.

Maca – alkalmazás:A maca használata

- krónikus fáradtság,

- étvágytalanság,

- oszteoporózis,

- rendszertelen menstruáció,

- hormonzavar,

-depresszió,

- szexuális zavarok,

- meddősség,

- impotencia,

- frigiditás esetén ajánlott.

Mérsékli a depresszió, pszichikai kimerültség és a neurózis tüneteit, továbbá alkalmazható vérszegénység, tuberkulózis és pattanások kiegészítő kezelésére is. Ajánlott a nehéz fizikai munkát végzőnek, ugyanis a maca visszaadja és megerősíti a szervezet vitalitását és növeli ellenálló képességét, lassítja az öregedés folyamatát. A maca alkalmas súlyos megbetegedések kiegészítő kezelésére is.

 

Forrás:

http://www.teherbe-eses.hu/post/a-perui-maca-es-jelentosege-a-meddosseg-kezelesebe-11/

  

DXNHungary

Egészség és energia könnyedén! www.egeszseg.dxnnet.com Facebook-on: DXN Hungary (Magyarország)

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció