Főoldal
  

Esszenciális aminosavakat, nem esszenciális aminosavakat, ásványi anyagokat, karoténeket, enzim pigmenteket

A spirulinában 8 esszenciális aminosav található:


ISOLEUCIN Az optimális növekedéshez, az intelligencia fejlődéshez és a nitrogén egyensúly fenntartásához szükséges. A szervezet más, nem esszenciális aminosavak létrehozásához is használja.


LEUCIN Stimulálja az agyműködést, növeli az izomzat energiaszintjét.

 

LYSIN Felépíti a vér antitest blokkolását, erősíti a keringési rendszert és fenntartja a természetes sejtnövekedést.


METHIONIN Létfontosságú lipotropic (zsírt és lipideket metabolizáló) aminosav, fenntartja a máj egészségét. Antistressz tényező, nyugtatja az idegeket.


PHENYLALANIN A pajzsmirigy számára szükséges, mely thyroxint termel és stimulálja a metabolizmust.


THREONIN Javítja a bélműködést, és az emésztési hatékonyságát.

 

TRYPTOPHAN Megnöveli a B-vitaminok hasznosítását, fokozza az idegek egészségét, és javítja az érzelem stabilitását. Nyugalomérzetet biztosít.

 

VALIN Serkenti a mentális teljesítmény és az izmok koordinációját.

 


A spirulina nem esszenciális aminosavai:

A spirulina 12 nem esszenciális aminosavak közül 10 fajtát tartalmaz. A "nem-esszenciális" kifejezés nem azt jelenti, hogy ezekre az aminosavakra a szervezetnek nincs szüksége. Inkább azt jelzi, a szervezet képes előállítani őket, ha szüksége van rájuk, ha megkapja a megfelelő élelmiszer összetevőket.


ALANIN (5,82%) Erősíti a sejtfalakat.


ARGININ (5,98%) Fontos a férfiak szexuális egészségéhez, az ondófolyadék 80%-a arginin. Segíti a vér méregtelenítését.


ASZPARTÁMSAV (6,34%) Segíti a szénhidrát sejtenergiává alakulását.

 

CYSTIN (0,67%) Segíti a hasnyálmirigy egészségét, amely stabilizálja a vércukrot és a szénhidrát metabolizmust. Használják néhány tipusú ételallergia és intolerancia csillapításához.

 

GLUTAMINSAV (8,94%) A glukózzal az egyik alapvető agysejt tápanyag. Az alkohol iránti vágy csökkentésére használják és stabilizálja a mentális egészséget.

 

GLYCIN (3,5%) Elősegíti a sejtek energia és oxigén felhasználását.

 

HISTIDIN (1,08%) Erősíti az idegpálya kapcsolódást, különösen a hallószervekben. Süketülés esetén az állapot visszafordításában használják.

 

PROLIN (2,97%) A glutaminsav előanyaga.

 

SERIN (4%) Segíti a fül idegrostok zsíros védőburkának létrehozását.

 

TYROSIN (4,60%) Lassítja a sejtek öregedését, elnyomja a hypothalamus éhségközpontjának működését. A phenilalaninből képződhet. Szerepet játszik a haj és a bőr megfelelő színének kialakításában, illetve a napégés elleni védelemben.

 


Ásványi anyagok: Bár a proteinek az élet építőkockái, nagyon sok nyomelem komoly hatással van egészségünkre és a szervezet metabolizmusára. A spirulina esszenciális ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz, melyeket növekedése során nyel magába, könnyen felszívódó formában:


KÁLIUM (15,400 mg/kg) Az egyik legfontosabb ásványanyag, mely szabályozza a szervezet elektrolit szintjét. Hiánya szívbetegséget, magas vérnyomást, mellékvese kimerülést és izomsorvadást okozhat.

 

KÁLCIUM (1,315 mg/kg) A szervezetben legbőségesebben található anyag, különösen fontos a csontok és fogak egészségéhez, de szerepet játszik, az izmok idegpálya átvitelében. A spirulina körülbelül annyi kálciumot tartalmaz grammonként, mint a tej.

 

CINK (39 mg/kg) Több, mint 30 létfontosságú enzim reakciójához szükséges ásványanyag. Kiemelkedő hatása van a mentális egészségre, a bőrtónusra, a prosztata funkcióra és az öngyógyító képességre.

 

MAGNÉZIUM (1,915 mg/kg) Hiánya izomgörcsöket, így szívrendellenességet is okozhat. Elősegíti a B és C vitaminok, illetve a protein beépülését.

 

MANGÁN (25 mg/kg) Aktiválja az enzimrendszert, a cinkkel együtt. Elősegíti a neurotransmitter acetylcholin működését, és a vércukor szintjének stabilizálását.

 

SZELÉN (0,40 ppm) Eredetileg mérgező nehézfémnek gondolták, ma már tudják, hogy szükséges az egészséghez. Megakadályozza az öregedést, a veszélyes oxidációt és a szabadgyökök képződését, csökkenti a rákkeltő anyagok mérgező hatását és hatékonyabbá teszi a szívműködést.

 

VAS (580 mg/kg) Elősegíti a hemoglobin, az oxigént szállító vérpigmenteket képződését, melyek az egészséges vörösvérsejtekben találhatók. A vashiány a leggyakoribb a szülőképes korú nők között.

 

FOSZFOR (8,42 mg/kg) Az emberi szervezet második legfontosabb ásványa, gyakorlatilag minden egyes sejtben megtalálható. A kálciummal együtt hat, és fenntartja a csontsűrűséget. Elősegíti a szénhidrátok és a B-vitaminban található niacin és riboflavin emésztését.

 

Karotének

A növényi élelmiszerek néhány anyaga nem valódi vitamin, csak előanyagot biztosít a szervezet számára, melyből az a megfelelő vitaminokat képes létrehozni. A spirulina ilyen formájú összetevője a karotén, ebből lesz az A-vitamin. Az igazi A-vitamin előformázott állapotban csak állati élelmiszerekben található, például a májban. Az A-vitamint ebben a formában sokszor a mérgezéssel és túladagolással hozták összefüggésbe, mivel zsírban oldódik, és nem teljesen ürül ki a szervezetből. Ezzel ellentétben a növényi élelmiszerekben levő karotén komplexumból csak a szükséges mennyiség alakul át A-vitaminná, minimalizálva a mérgezés veszélyét. A spirulina és más algák elsődleges A-vitamin előanyagok - alga karoténok, melyek a halmájban keletkeznek és koncentrált A-vitamint tartalmaznak. A spirulina sárga/narancs cryptoxanthin és beta-karotén pigmenteket tartalmaz, melyekből az A-vitamin képződik. Két karotén egység alakul át egy komplett A-vitamin egységgé, amikor a szervezet igényli. A spirulina 4.000 mg/kg karotént tartalmaz az alábbi formában: Alpha-caroten -- nyomokban Beta-caroten -- 1,700 mg/kg Xanthophylis -- 1,000 mg/kg Cryptoxanthin -- 556 mg/kg Echinenone -- 439 mg/kg Zeaxanthin -- 316 mg/kg Lutein -- 289 mg/kg

 

Enzim pigmentek

Bár a spirulinában található proteinek, ásványi anyagok, vitaminok kitünőek, ez a miniatűr organizmus biokémiai szempontból fontos pigmentekben is gazdag. Pigmentek nélkül az organizmusok nem képesek szintetizálni azon enzimek sokaságát, melyek a metabolizmus egyensúlyához szükségesek.

 

Klorofill A legjobban látható pigment a klorofill, a zöld molekula, amely a leggyakoribb a növényekben. Ionokat bocsát ki, ha a napfény energiája éri. Ezek a szabad ionok stimulálják a biokémiai reakciót, mely létrehozza a proteineket, vitaminokat és cukrokat. A klorofillt néha "zöld vér" néven is említik, mert hasonló az emberi vérben található hemoglobin molekulához. Valójában mindkettő közel hasonló molekuláris struktúrából épül fel, ezeket pyrrol gyűrűnek nevezik, és kémiai nevén "porphyrin pigment" néven ismerik a tudósok. A különbség, hogy a klorofill magja egy magnézium molekulát, a hemoglobin egy vas molekulát tartalmaz. A magnézium zöld szint ad a klorofill molekulának, és szerepet játszik más anyagok előállításában, míg a vas vörös színt ad a hemoglobinnak, és a porhyrin molekula funkcióját megváltoztatja az anyag keringetésére és lebontására. A klorofill gyorsítja a sérült májsejtek regenerálódását, és az erek tágításával növeli a vérkeringést az összes szerv irányába. A szívben a klorofill segíti az irányító összehúzódások idegi impulzusainak átvitelét. A szívdobogás ütemét lassítja, mégis minden összehúzódás erejét növeli, így javítva a vérkeringés teljes hatékonyságát.

 

Phycocyanin A kékes színt adó pigment a phycocyanin, körülbelül 7%-os koncentrációban van jelen, összehasonlítva a klorofill 1%-os tartalmával. A phycocyanint az emberi bilirubin pigmenttel kapcsolják össze, melyek fontosak az egészséges májfunkcióhoz és az aminosavak emésztéséhez.

 

Porphyrin Egy másik fontos pigment, a vörös összetevő, mely a hemoglobin aktív nucleust hozza létre. Ehhez a stuktúrához kapcsolódik a B-12 vitamin polypyrrol molekulája, mely nélkülözhetetlen az egészséges vörösvérsejtekhez.

Ezek és más kisebb pigmentek, mint a phycoerythrin, tetrapyrrole, phytonadion és a karotének nem csak színt adnak az élő organizmusnak, hanem a metabolizmus folyamatánál is szerepet játszanak.

  

DXNHungary

Egészség és energia könnyedén! www.egeszseg.dxnnet.com Facebook-on: DXN Hungary (Magyarország)

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció