Főoldal
  

A hellingeri állítás egy nagyon komoly és a jelenleg ismert talán - szerintem a legjobb - lélekgyógyító módszer, ami igazi csodákat tud produkálni.

az állításnak 3 típusa van:

1.) klasszikus családállítás;

2.) szellemi/lelki állítás;

3.) "új típusú" hellingeri állítás - erről maga Sophie Hellinger, Bert Hellinger felesége tartott képzést és előadást .

(a "szellemi" és az "új típusú" állításoknál már sem a segítők, sem az állíttató érzéseire és érzelmeire nem kerül akkora hangsúly mint a klasszikusnál, mert egy magasabb gyógyítói kiteljesedést lehet ezáltal elérni.)

az állítások történhetnek:

1.) csoportban;

2.) terapeutával: akár un. "papírlapos" állítással; avagy akár a terapeuta áll be az adott személyek, gondok, betegségek, stb "energetikájába";

3.) belső képernyőn - ilyenkor vezetett belső utazásos-meditáció-szerűen zajlik a családállítás.

 

az állítás fóruma lehet:

1.) magánéleti gondjainkra;

2.) céges állítás - ugyanis a cégünknek éppúgy "lelke" van, ugyan azon törvényi dinamikákkal működve, mint a magánéletünkben.

 

Maga az állítás látszólag nagyon egyszerű, azonban mindenkit óva intek, hogy felkészületlenül, csak az "oldó mondatok"-ra építve belevágjon, mert óriási felelősség, hiszen lelkek vezetésről és tisztításától van szó. A terapeuta "átadja magát" egy felsőbb, tiszta vezetettségnek, ami nem éppen olyan, hogy felülünk egy villamosra: Bert Hellinger erről "kút"-hasonlatként ír a "Forrás nem kérdi, merre visz az útja" című könyvben, ami a magyar nyelven megjelent egyik legfrissebb szakirodalom. (Bioenergetic Könyvkiadó gondozásában - szívből ajánlom mindenkinek, mert kiváló olvasmány)

Van, akinek csodálatosan megy egy alkalom után, van akinek nincsen hozzá érzéke - hiába az oldó mondatok... Láttam - sajnos - olyan hellingeri állítást, ahol az Ördögűző legdurvább jelenetéhez hasonlíthatnám a történteket, és a híres nemzetközi terapeuta csaknem tehetetlen volt... Láttam olyan "szerepben ragadt" személyeket, akik hetekkel az állítás után is komoly negatív utórezgéseket éltek át - pedig csak segítők voltak, ami után "vissza KELL adni a szerepeket." Persze ez a ritka kivétel. Viszont már rávilágít a terapeuta óriási felelősségére.

Emellett természetesen a hellingeri állítás egy nagyon komoly és a jelenleg ismert talán - szerintem a legjobb - lélekgyógyító módszer, ami igazi csodákat tud produkálni, évtizedes terápiák helyett a legtöbbször egy-két alkalommal kigyógyítani a depresszióból, pánikbetegségból, szorongásból, párkapcsolati szenvedésprogramokból, falánkságból, munkaalkoholizmusból, stb... sőt, akár az anyagi helyzetünk keserveiből.

És működik! Maga a módszer nem olyan, hogy "bemegyünk a boltba és megvesszük a lelki gyógyszerünket" majd tovatrappolunk életünkben... Nem. Ez bizony kevés, ha az ember nem éli, avagy nem kezdi el a méltó értékrendszerű LELKI törvények betartását, ami a hellingeri gyógyítói dinamika talán legfontosabb elve: Tiszteld a szüleidet! Tiszteld a szüleidet, bármilyen ember emberek is! Hiszen a legfontosabbat már megkaptad tőlük: az ÉLETEDET. Bert Hellinger elve, ami VALÓBAN működik az életünkben: tiszteld a szüleidet, hogy boldog és békés életű legyél ezen a földön. Különben nem leszel boldogabb, mint Nekik megadatott. Mélyebb szintű lelki törvényeinknek engedelmeskedve az ember egész egyszerűen megbűnteti önnönmagát és egész életét, "tudatlanul..." - és saját élete fórumán megismétli ugyan azokat a dolgokat, amivel kapcsolatban bármely jellegű békétlenség: azaz bírálat, elvárás, ítélet él a szüleinkkel kapcsolatban bennünk.

Erre a törvényre a világ összes komoly vallása felhívja a figyelmünket, legyen az konfuciusi, sinto, keresztény, buddhista, esszénus, óegyiptomi, zsidó, természetvallás, indiai, akármilyen... miután elmondják az adott vallások, milyen módon, milyen napokon, hány istent és hogyan imádjál, az első törvény mindenhol: Tiszteld a szüleidet! NEM véletlenül... Az élő alapelv, hogy a lelkünk egy nagy önálló mezőnek, nagyobb léleknek a része: a családunk "nagy lelkének", amibe akár kilenced íziglen benne van minden ősünk, és minden ősünkhoz tartozó szexuális/plátói kapcsolat, minden ősünk elleni vétkező, és őseink minden áldozata - termszetesen a saját életünké is... Javaslom a kétkedőknek a szakirodalomban pl. a "100. majom elvé"-nek az akadémikus szinten történt, hiteles bizonyítékait, avagy a Jungi szinkronicitási elméletet is. Bert Hellingeri gyógyítói rendszernek 3 fő törvénye van - amit minden terapeutának még a legmélyebb álmában is tudnia és képviselnie kell - mondta Sophie Hellinger: aki ezt nem tudja és nem képiseli, elbukik.

1) Odatartozás törvénye

2) Hierarchia törvénye

3) Kiegyenlítés avagy Adás-Kapás harmóniájának a törvénye

Az Odatartozás törvénye: mindenki a "nagy családi lélek"-hez tartozik. Mindenki. A fogyatékosok, elabortáltak, elvetéltek, meghaltak, börtönben lévők, alkoholisták, drogosok, szeretők, házasságon kívüli gyermekek, féltestvérek, bűnösök, és az áldozatok is... mindenki. Ha bárkit kirekesztünk, egy utód vagy épp egy generációs családtag, avayg önmagunk... - elkezdi életével ismételni a kirekesztett személy sorsát, mghozzá ANÉLKÜL hogy ismerné - ugyanis a lelkünk PONTOSAN tudja, kivel mi történt... És a mi sorsunk is felírattatik a "nagy családi lélekbe"... Ha pl elitéljük az alkoholista nagyapát-apát, a gyermekünk vagy unokánk nagy valószínüséggel éppoly szenvedélybeteg lesz, nem feltétlenül u.azon a fórumon, lehet hogy számítógéppel... és ha megadjuk a hellingeri módon az igazi tiszteletet, a gyermek ezt azonnal megérzi és önmagától elkezd változni - számtalan ilyent láttam, tapasztaltam.

A Hierarchia törvénye: minél idősebb egy generáció, annál nagyobb helye van a lélek rendjében, és annál nagyobb tiszteletet érdemel. pl én vagyok két méter, édesapám a lélekben négy méter, a nagyapám még nagyobb, és így tovább... és bármilyen ember, bárhogyan éli az életét - tisztelettel rá kell hagyni, hogyan éli az életét... hiszen Tőlük kaptam az ÉLETEMET, olyan áron, amibe ez nekem került, és olyan áron is, amibe ez Neki került... Ez a legnagyobb ajándék. Az letünk. Bert Hellinger szerint ha a szüleink egy fillért sem hagynak ránk, csak a tesónkra, ne harculjunk az örökségünkért, hanem hajoljunk meg igazi elfogadással a szüleink akarata előtt - és ha ezt valóban megtesszük, abban a pillanatban egy olyan erő generálódik bennünk, ami az elveszettnek vélt örökségünk akár két-háromszorosát is meg tudjuk teremteni. És esküszöm, hogy működik!! Láttam, tapasztaltam.

Az Adok-Kapok törvénye a harmadik fő hellingeri törvény. A kiegyenlítés törvénye. A jót jóval ki kell egyenlíteni, azonban a rosszat éppúgy - azonban kisebb mértékben. Ha pl kapunk virágot a párunktól, egy hasonló kedves gesztussal ajánlott viszonozni, és nem azt nézni hogy csak egy szálat kaptunk. Sok kapcsolat azért buki el, mert elaránytalanodik az adás-kapás egyensúlya, és gyakran nem az lép ki, aki túl sokat ad, hanem aki túl sokat kap.. és a másik fél értetlenül néz: "pedig én a csillagokat is lehoztam.." igen ám, de meg kell várni, amíg a másik viszonozza, különben egy idő után a lelke egyszerűen bedobja a törülközőt. Ilyen esetekben az a megoldás, hogy aki túl sokat ad, picit visszalép, és azt mondja: " a tartozásod egy részét/nagy részét elengedem, ée türelemmel megvárom, amíg a maradékot kiegyenlíted." Ez esetben van esélye a kapcsolat újjászületésnek. Ha pedig rosszat tett ellenünk valaki, ahogy Jézus is mondta: dobd vissza, de kenyérrel... azaz ne legyél áldozat, de KISEBB mértékben viszonozd a rosszat. pl ha lemondja az álomvacsorát a párod öt perccel a kezdés előtt, akkor egy enyhébb módon viszonozd a sérelmedet: lépj túl a történteken, és ne dédelgesd hónapokig a sérelmedet, de pl két hétig ne süss neki desszertet, vagyakármi... Hellinger szerint ennek a törvénynek a betartásával: ha a jót egy icipicit több jóval, a rosszat egy adaggal kevesebb rosszal viszonzod - akkor növekedni fog a kapcsolatod boldogságban, szeretben és értékekben, élményekben, stb...

Befejezésül, kinek is javasolt a hellingeri terápia:

1.) akiben olyan érzés van. hogy:"mintha nem az én saját sorsomat élném";

2.) van egy olyan érzelmi-kapcsolati gond, ami újra és újra vissaztér, nem múlik el hosszú hetek-hónapok múltán sem, és egyféle negatívan dermedt mozdulatlansággal uralja életünket, pl depresszió, skizofrénia, pánikbetegség, öngyilkossági hajlam, gyilkossági hajlam, ismétlődő problémák.

3.) tartós anyagi szerencsétlenkedéseink

4.) szevedélybetegség, függőségek

5.) cégeknek is: külső és belső problémáikra egyaránt

Csodálatos módszer, és szívből remélem, egyre több terapeutát fognak képezni, avagy egyszerűen saját fejlődésükre és boldogabb kiteljesedésükre alkalmazni mindenfelé. Hiszen minden terapeuta a szivárvány egyik gyógyítói színe - picit másképp képvselve ugyan azt a jót, és mindegyikre szükség van - lásd "master-team" elmélet:).

Hazánkban 3 helyen van hivatalos képzés, tudomásom szerint:

1.) www.hellingerintezet.hu - Pálmai Dezső nevével fémjelezve

2.) www.csaladallitas.hu - Angster Mária nevével fémjelezve

3.) www.bioenergetic.hu - Peter Orban vezetésével

  

KeresztesKatink

Holisztikus-spirituális hellingerterapeuta. 06202824396

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció