Főoldal
  

Készítsük fel az autónkat a télre!

Valahogy mindig úgy tűnik, hogy a nyár gyorsabban elszáll, mint a hideg és fagyos tél.

A hőmérséklet csökkenésével egyidőben neki kell állni téliesíteni az autónkat, mind a mi biztonságunk, mind az autó hosszabb élettartama miatt. Fontos, hogy kerüljük a csúszós helyzeteket az utakon.

A külső felületek különösen érzékenyek télen, az ellenállását különösen kikezdi a hó, a jég és a közúti só. Az őszi utolsó napsütéses napokat hsználjuk ki autónk teljes kitakarítására. Nézze át az egész autót műszaki szemmel is, hogy minden beállítás rendben legyen. Érdemes viasszal is bekenni az autót, hogy a karosszériát megóvjuk a fagyos hatásoktól. Ezáltal a hó és a jég is könyebben lecsúszik az autóról, nem fagy rá olyan könnyen.

Porszívózás előtt takarítsa ki az autót, és távolítsa el a szemetet az ülések és a szőnyeg alól.

A hűvösebb idő okozta áporodott levegőt firssítsük fel valamilyen légfrissítővel. A szőnyeget pedig télre érdemes vízállóra cserélni, így nem kell naponta takarítania, és nem is fog úgy kinézni, mint a disznóól.

A hideg idő az elektromos berendezések ellensége, főként az autó akkumlátorának nem tesz jót. Ezen felül a megnövekedett energiafelhasználás, fűtési rendszerek is próbára teszik az akkumlátort. Egy egyszerű teszttel ellenőrizhetjük az akkumlátor állapotát: kapcsoljuk fel a fényszórókat még mielőtt beindítjuk a motort. Ha azt tapasztalja, hogy a motor indítása után fényesebbek a fényszórók, akkor érdemes egy vizsgálatnak alávetni azt.

További tesztelési lehetőség: fogyasztásmérés voltmérővel, illetve az elektrolit szint mérése egy már kihasznált akkumlátorral. Ha vizsgálatok azt mutatják, hogy a feszültség alacsonyabb 12.4 V-nál, illetve az elektrolit fajsúlya 1,225 alatt van, akkor itt az idő az akkumlátor cseréjének.

Az egyik legfontosabb dolog a jól szigetelt utastér, ezzel segítve a fűtési rendszer működését is. Még a hideg beállta előtt ellenőrizzük ezt le, mert egy hóban ragadt autóban várakozni fűtéssel kicsit kellemesebb, mint nélküle.

Voltmérővel ellenőrizze az ablak jegét leolvasztó rendszer helyes működését is. A másik nagy energiaigényű berendezés: a fényszórók. A meghosszabodott esték miatt több szükségünk lesz rá. Biztonyosodjon meg, hogy a fényszórók, hátsó lámpák, hátsó fények, jelzőfények jól működnek.

Következő lépés a hűtőfolyadék- rendszer ellenőrzése. Ehhez néha elegendő csak megnézni a mutató állását. Papírtőrlővel ellenőrizze, hogy folyik-e esetleg valahol. Ugyanígy nézzük át a fékek környékét is.

Az amúgy is csökkent látási viszonyok miatt külön kiemelendő a szélvédő és az ablaktörlők állopota. Az autógumihoz hasonlóan az ablaktörlőből is lehet kapni téli verziót. Érdemes befektetni rá, hogy a hideg és a fagy okozta gondokat könnyebben áthidaljuk.

A nyári ablakmosó folyadékot cseréljük téli verzióra, mert könnyen megfagyhat.

Alapfelszerelés legyen a jégkaparó illetve a hókaparó kefe. A puha sörtéjű kefe jobban vigyáz az autó fényezésére. A műanyag jégkaparó pedig az ablakokban nem tesz kárt. Vihetünk magunkkal még egy összecsukható lapátot is, soha nem tudhatjuk, hoyg mikor kell kiásni magunkat, illetve az autót.

Hegyvidéken a hólánc is fontos lehet. Ha hosszabb útra megyünk, tegyünk az autóba takarót, elemlámpát, gyertyát, öngyújtót, gyufát, és egy extra üveg fagyállót.

Téli gumi használata fontos a saját és más autók biztonsága érdekében.  A nyári garnitúrát tároljuk műanyag zsákban, mielőtt leragasztanánk préseljük ki belőle a levegőt, egyfajta vákumot képezve.

  

BalikPeter

A természetesség híve vagyok.

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció